Απεργίες σε 15 χώρες αντιμετωπίζει η Amazon εν μέσω Black Friday

Πολλαπλά τα αιτήματα των εργαζομένων
27 Νοεμβρίου 2020 09:39
Απεργίες σε 15 χώρες αντιμετωπίζει η Amazon εν μέσω Black Friday

Υπάλληλοι της Amazon σε διάφορες χώρες προχωρούν σήμερα Παρασκευή, σε γενική απεργία, απειλώντας τις πωλήσεις της Black Friday για τον τεχνολογικό κολοσσό. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν καλύτερο μισθό, καλύτερες συνθήκες ασφαλείας, ενώ θέλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.

Στις απεργίες θα συμμετέχουν κατασκευαστές υφασμάτων στο Μπαγκλαντές και χειριστές τηλεφωνικών κέντρων στις Φιλιππίνες, μέχρι εργάτες στις αποθήκες της εταιρίας σε ΗΠΑ, Μεξικό και Ευρώπη. Στην Ευρώπη ειδικότερα, ξεχωρίζει η απεργία των Γερμανών οι οποίοι είναι οι πιο οργανωμένοι σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Απεργίες θα σημειωθούν σήμερα και σε Βραζιλία, Ινδία, Αυστραλία και άλλα εννέα κράτη. Κοινό hashtag είναι το #MakeAmazonPay. Μέσω εκπροσώπου της, η Amazon απάντησε:

Πρόκειται για μία σειρά παραπλανητικών ισχυρισμών από παραπληροφορημένες ή καιροσκοπικές ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν το προφίλ της Amazon για να προωθήσουν τους στόχους τους. Η Amazon έχει μεγάλο ιστορικό υποστήριξης των υπαλλήλων μας, των πελατών μας και των κοινοτήτων μας, προσφέροντας ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και κορυφαίο ελάχιστο ημερομίσθιο $15 με μεγάλα οφέλη, πρωτοπορώντας στην κλιματική αλλαγή με τη δέσμευση του Climate Pledge να φτάσουμε σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2040 και πληρώνοντας πάνω από $5 δισεκατομμύρια σε φόρους παγκοσμίως.