Κινέζος αστροναύτης άκουσε ένα μυστηριώδη θόρυβο όσο ήταν στο διάστημα

Σαν κάποιος να χτυπούσε το εξωτερικό του σκάφους
23 Νοεμβρίου 2020 10:33
Κινέζος αστροναύτης άκουσε ένα μυστηριώδη θόρυβο όσο ήταν στο διάστημα

Τον Οκτώβριο του 2003 ο Yang Liwei έγινε ο πρώτος αστροναύτης της Κίνας – ή αλλιώς ταϊκοναύτης – που έφτασε στο διάστημα. Με το Shenzhou 5 έκανε την Κίνα την τρίτη χώρα που έστειλε αστροναύτη στο διάστημα μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ωστόσο σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στο Xinhua, αποκάλυψε ένα πολύ παράξενο περιστατικό που συνέβη κατά τη διάρκεια της αποστολής του, διάρκειας 21 ωρών.

Μία περίεργη κατάσταση που συνάντησα στο διάστημα, ήταν ένα χτύπημα που ακουγόταν περιοδικά. Δεν ερχόταν ούτε έξω από το σκάφος ούτε από μέσα, αλλά ακουγόταν σαν κάποιος να χτυπούσε το σώμα του σκάφους, όπως όταν χτυπάμε ένα μεταλλικό κουβά με ένα ξύλινο σφυρί.

Όταν άκουσε για πρώτη φορά τον κρότο αγχώθηκε και κοιτούσε έξω από το φινιστρίνι για να δει την αιτία, χωρίς να καταφέρει να δει κάτι. Όταν επέστρεψε, ενημέρωσε τους τεχνικούς για αυτό και προσπάθησε μάλιστα να αναπαράγει τον ήχο χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα, χωρίς επιτυχία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάτι τέτοιο από τους Κινέζους. Αστροναύτες του Shenzhou 6 και 7 ανέφεραν τον ίδιο ήχο το 2005 και το 2008 αντίστοιχα.

Οι εξηγήσεις ποικίλουν. Η επικρατούσα θεωρία είναι πως ο θόρυβος οφείλεται στη διαστολή και συστολή του σκάφους από τις χαμηλές θερμοκρασίες του διαστήματος. Το γεγονός πως έχει ακουστεί μόνο σε κινεζικά σκάφη υποδεικνύει πως πρόκειται για ένα θέμα που συναντάται στα Shenzhou σκάφη.

Σε κάθε περίπτωση οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα και τα πληρώματα δεν κινδύνευσαν.

Μία ενδιαφέρουσα περίπτωση ακόμα είναι ο παράξενος ήχος σφυρίγματος που άκουσαν οι αστροναύτες του Apollo 10 το Μάιο του 1969, το οποίο αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα σε παρεμβολές.