Επιστήμονες δημιούργησαν διαμάντια σε θερμοκρασία δωματίου

Μέσα σε μερικά λεπτά
21 Νοεμβρίου 2020 10:36
Επιστήμονες δημιούργησαν διαμάντια σε θερμοκρασία δωματίου

Ένας από τους λόγους που τα διαμάντια είναι τόσο ακριβά, είναι επειδή συνήθως η δημιουργία τους εμπλέκει φυσικές διεργασίες, με τεράστιες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου κάτω από την επιφάνεια της Γης, μία διαδικασία που διαρκεί ακόμα και εκατομμύρια χρόνια. Έπειτα πρέπει να βρεθούν και να εξορυχθούν, κάτι που έχει εμπνεύσει ακόμα και ταινίες για την εκμετάλλευση ανθρώπων και τις συνθήκες εργασίας.

Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι ψάχνουν πλέον πιο βιώσιμες και ηθικές εναλλακτικές και φαίνεται πως επιστήμονες του Australian National University (ANU) και του RMIT University στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το κατάφεραν.

Κατάφεραν λοιπόν να δημιουργήσουν διαμάντια, σε θερμοκρασία δωματίου μόλις σε μερικά λεπτά της ώρας. Ενώ τα συνθετικά διαμάντια που δημιουργούνται σε εργαστήρια δεν είναι κάτι νέο και υπάρχουν από το 1954, χρειάζονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και 800 βαθμούς Κελσίου για να δημιουργηθούν. Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν διαμάντια σε θερμοκρασία δωματίου, ασκώντας πίεση 80 gigapascals στον άνθρακα ή αν θέλετε για καλύτερη κατανόηση, πίεση που ισοδυναμεί με 640 αφρικανικούς ελέφαντες να ισορροπούν στη μύτη ενός παπουτσιού.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν δύο τύπους διαμαντιών, ένα μικρότερο που συναντάται σε κοσμηματοπωλεία και ένα γνωστό ως Lonsdaleite το οποίο συναντάται σε κρατήρες από σύγκρουση μετεωριτών. Στόχος των επιστημόνων τώρα, να μειώσουν την πίεση που απαιτείται για την παραγωγή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Small.