Facebook, Twitter και Google ετοιμάζονται για την παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο

Περιμένουν τα χειρότερα
21 Νοεμβρίου 2020 10:06
Facebook, Twitter και Google ετοιμάζονται για την παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο

Με τα COVID-19 εμβόλια να είναι πολύ κοντά πλέον από αρκετές εταιρίες και έχοντας δει τις καταστροφικές συνέπειες της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Facebook, Twitter και Google ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό που έρχεται. Συνεργαζόμενοι με κυβερνήσεις και φορείς ελέγχου δεδομένων, δημιούργησαν το Full Fact, ένα φορέα ελέγχου της παραπληροφόρησης αλλά και προσφοράς αξιόπιστων δεδομένων. Ο οργανισμός αποτελείται από:

  • Department for Digital, Culture, Media and Sport (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Privy Council Office (Καναδάς)
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
  • Reuters Institute for the Study of Journalism του Oxford University
  • First Draft (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία)
  • International Fact-Checking Network
  • Africa Check (Νότια Αφρική, Νιγηρία, Κένυα, Σενεγάλη)
  • Boom (Ινδία)
  • Chequeado (Αργεντινή)
  • Maldita.es (Ισπανία)

Με το εμβόλιο του κορωνοϊού πιθανώς μόλις μήνες μακριά, ένα κύμα σχετικής, κακής πληροφόρησης μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ιατρική στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Αυτό το project είναι μία προσπάθεια να μάθουμε από τις προηγούμενες περιπτώσεις παραπληροφόρησης, είτε των εκλογών είτε της πανδημίας, για να σιγουρευτούμε πως είμαστε όλοι έτοιμοι να περιορίσουμε την επόμενη κρίση πριν γιγαντωθεί. Κάνοντας σχέδια πριν να γίνει κάτι και συζητώντας συλλογικά μεταξύ διαφόρων ειδών οργανισμών, μπορούμε όλοι να κινηθούμε ταχύτερα για μία αποτελεσματική απάντηση σωστά τεκμηριωμένη.

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν αυτός ο οργανισμός θα μπορεί να επηρεάζει τις πολιτικές των social media εταιριών ή αυτές θα συνεχίσουν με τα μέτρα που ήδη έχουν λάβει εσωτερικά.

Για παράδειγμα το Facebook έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύει διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τον κόσμο από το να εμβολιαστεί. Από την άλλη όμως έχει επιτρέψει τη διασπορά των groups με θεωρίες συνομωσίας εμβολίων σε Facebook και Instagram. Αντίστοιχα, το YouTube είπε πως θα κάνει ban οποιαδήποτε παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, αλλά δε θα αφαιρεί videos τα οποία απλά εκφράζουν ανησυχία. Τέλος, το Twitter θα προωθήσει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, αλλά δε θα πάρει μέτρα αντιμετώπισης θεωριών συνομωσίας.

Ωστόσο η υπερβολική απαγόρευση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η First Draft, μία μη κερδοσκοπική η οποία ερευνά την παραπληροφόρηση στα social media είχε τονίσει πως το fact-checking και ο έλεγχος μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

Μεγαλύτερα επίπεδα ελέγχου μπορεί να πυροδοτήσουν σενάρια αντι-εμβολιασμού που ισχυρίζονται ότι οι πλατφόρμες επιχειρούν συγκάλυψη. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν κοινότητες-κλειδιά που πρέπει να εμβολιαστούν, να μεταφερθούν σε άλλες πλατφόρμες οι οποίες είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν και να ερευνηθούν. Χρειαζόμαστε προληπτική πληροφόρηση η οποία απευθύνεται σε διαφορετικά κοινά.