Το σκυλί που μπορεί να συζητάει με την ιδιοκτήτριά του έχει σαρώσει το TikTok

Έγινε αντικείμενο επιστημονικής μελέτης
15 Νοεμβρίου 2020 12:48
Το σκυλί που μπορεί να συζητάει με την ιδιοκτήτριά του έχει σαρώσει το TikTok

Η νέα τρέλα στο TikTok ονομάζεται Bunny και είναι μία αξιαγάπητη σκυλίτσα που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Ο λόγος είναι η ικανότητά της να…μιλάει κατά κάποιο τρόπο, να επικοινωνεί δηλαδή με την ιδιοκτήτριά του χάρη σε ένα πίνακα με πλήκτρα. Φαίνεται να καταλαβαίνει αυτά που της λένε και έχει τη δυνατότητα να απαντάει, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια views και 90 εκατομμύρια likes.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Bunny είναι ράτσας Sheepadoodle και ζει με την ιδιοκτήτρια του, Alexis Devine, στην Washington. Η Devine χρησιμοποιώντας μία AAC συσκευή για εναλλακτική επικοινωνία, εκπαιδεύει για χρόνια τη Bunny και ο πίνακας πλέον διαθέτει 70 κουμπιά. Η Devine μπορεί να ρωτήσει κάτι τη Bunny και το σκυλί πατάει το πλήκτρο που αντιπροσωπεύει την απάντησή του, ενώ μπορεί και από μόνη της να ζητήσει πράγματα, όπως “πάμε βόλτα”, “νερό”, “ναι” ή “όχι”.

@what_about_bunny

There was zero percent chance I was going to be capable of saying no. ##dogsoftiktok ##smartdog ##fypシ ##talkingdog

♬ original sound - I am Bunny

Μπορούν όμως πραγματικά να μιλήσουν τα σκυλιά; Η γλωσσολόγος Christine Hunger, από την οποία πήρε την ιδέα η Devine, λέει πως είναι δυνατόν, σε συνέντευξή της στο Mashable και για να ξεκινήσει κάποιος χρειάζεται να μιλάει πολύ στο σκύλο του, να παρατηρεί τα ίδια τα λόγια του και να χρησιμοποιεί τα πλήκτρα του σκύλου για να του μάθει πώς να τα χρησιμοποιεί και ο ίδιος. “Μέσα από χιλιάδες επαναλήψεις, μαθαίνει τη σημασία του κάθε πλήκτρου” σημειώνει.

@what_about_bunny

This changes everything we think we know ##dogsoftiktok ##talkingdog ##language ##comunication ##fypシ

♬ original sound - I am Bunny

Οι σκεπτικιστές αποδίδουν τη συμπεριφορά της Bunny σε αναμορφισμό, όπου οι άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν πως η Bunny μιλάει ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνει.

Η Alexis μπορεί να μην καταλαβαίνει πως δίνει στην Bunny στοιχεία που δίνουν την εντύπωση πως η Bunny μπορεί να μιλήσει. Πρέπει να δούμε αν η Bunny μπορεί να απαντήσει όταν κάποιος άλλος κάνει τις ερωτήσεις και πρέπει να δούμε αν μπορεί να απαντήσει χωρίς να βλέπει κάποιον άνθρωπο. Η Bunny μπορεί να είναι εξαιρετικά έξυπνη αλλά μάλλον αντιλαμβάνεται άλλα στοιχεία. Μία άλλη θεωρία είναι πως η Bunny προσέχει το χαρούμενο τόνο στη φωνή της Alexis όταν πατάει τα πλήκτρα που είναι συναφή. Αυτού του τύπου η μάθηση μπορεί να εκπαιδεύσει την Bunny να πατάει συγκεκριμένα πλήκτρα.

@what_about_bunny

Check your doggy’s paws if you live in an area with foxtail ##ouchie ##talkingdog ##cutedog ##communication ##doggyanthem

♬ original sound - I am Bunny

Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά της Bunny ήταν αρκετή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Πλέον είναι τμήμα μελέτης του Comparative Cognition Lab του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία στόχο έχει την κατανόηση του πώς οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τη γλώσσα. Στη μελέτη συμμετέχουν πλέον πάνω από 700 σκύλοι, γάτες, ακόμα και άλογα. Ο Federico Rossano, διευθυντής του εργαστηρίου, δηλώνει πως η αυξανόμενη συμμετοχή οφείλεται ξεκάθαρα στη δημοφιλία της Bunny. Μία μεγάλη και ποικιλόμορφη βάση συμμετεχόντων θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν να βγάζουν συμπεράσματα για συνδέσεις μεταξύ ρατσών και ηλικίας με την ταχύτητα μάθησης.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα της μελέτης είναι η αναφορά της Bunny στο χρόνο. Λέξεις όπως "πρωί", "απόγευμα", "χτες" και "αύριο" έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι πολλά γνωστά σχετικά με την κατανόηση του χρόνου από τους σκύλους.

@what_about_bunny

We are learning so much❤️ ##learnontiktok ##tiktokpartner ##selfawareness ##why ##self

♬ original sound - I am Bunny

Προς το παρόν οι ερευνητές έχουν τοποθετήσει κάμερες στους πίνακες των σκυλιών, τις οποίες χρησιμοποιούν για να μην επιλέγουν οι ιδιοκτήτες τους ποια κομμάτια video θα στέλνουν. Επόμενο βήμα το χειμώνα του 2021 θα είναι η αποστολή ερευνητών στα σπίτια των ιδιοκτητών για περισσότερα ελεγχόμενα πειράματα.