Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διώκει την Amazon για κατάχρηση δεδομένων 

Αντέγραψε προϊόντα για να πλήξει τον ανταγωνισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διώκει την Amazon για κατάχρηση δεδομένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την επικεφαλής ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, κατηγορεί την Amazon για κατάχρηση της θέσης της ενάντια σε τρίτες εταιρίες μέσω της πλατφόρμας της. Η Επιτροπή θεωρεί πως έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία για να διώξει νομικά την Amazon και την κατηγορεί ανοιχτά πως έκανε κατάχρηση των δεδομένων της πλατφόρμας της για να αντιγράψει τα πετυχημένα προϊόντα και να τα προσφέρει σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των ανεξάρτητων επιχειρήσεων, κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία.

Αυτό είναι κάτι για το οποίο η Amazon έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όντας μία πλατφόρμα διπλής φύσης όπου πουλά και δικά της προϊόντα, αλλά επιτρέπει και σε τρίτους να πουλούν δικά τους.  Όταν μία μικρή επιχείρηση δημιουργήσει ένα δημοφιλές προϊόν, η Amazon βλέπει τα δεδομένα πωλήσεων στο σύστημά της και συχνά δημιουργεί μία αντιγραφή του προϊόντος σε χαμηλότερη τιμή για να επωφεληθεί των πωλήσεων. Αυτά τα ιδιωτικά δεδομένα δίνουν ένα άδικο πλεονέκτημα στην Amazon σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η Amazon ισχυρίζεται πως το να χρησιμοποιεί τα δεδομένα των τρίτων πωλητών της δεν είναι ενάντια στους κανονισμούς της. Διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Επιτροπής και τόνισε πως η Amazon αποτελεί “μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς λιανικής”.

Διαφωνούμε με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε πως θα έχει μία ακριβή κατανόηση των γεγονότων. Η Amazon αποτελεί λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας αγοράς λιανικής και υπάρχουν μεγαλύτεροι πωλητές σε κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις μικρές επιχειρήσεις περισσότερο από εμάς και κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα από την Amazon για να τις στηρίξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Υπάρχουν πάνω από 150.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που κάνουν πωλήσεις μέσω των stores μας και παράγουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα και έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Επιτροπή ερευνά επίσης το πώς επιλέγονται οι προσφορές για το “Buy Box”. Συγκεκριμένα ερευνά αν τα προϊόντα της Amazon ή προϊόντα τρίτων με Prime προσφορές που χρησιμοποιούν τα logistics της Amazon αντιμετωπίζονται ευνοϊκά. Τα προϊόντα που βρίσκονται στο Buy Box καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των πωλήσεων, αυξάνοντας την πίεση στους πωλητές για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Amazon.

0 σχολια