Το M1 είναι το νέο chip για τα Macs με κορυφαίες επιδόσεις

Θα φέρει τη νέα γενιά των Macs
10 Νοεμβρίου 2020 20:15
Το M1 είναι το νέο chip για τα Macs με κορυφαίες επιδόσεις

Στο “One More Thing” event της η Apple αποφάσισε να παρουσιάσει αναλυτικά το επόμενο βήμα στα Mac της. Μετά από χρόνια προσμονής για ARM αρχιτεκτονικής Mac και τηρώντας την υπόσχεσή της για το πρώτο Mac πριν το τέλος της χρονιάς με δικό της επεξεργαστή, Apple Silicon, αποκάλυψε την επόμενη γενιά Mac. Ο λόγος για το chip M1.

Έως τώρα το Mac χρειαζόταν διαφορετικά chips όπως η CPU η RAM και άλλα. Πλέον όλα είναι ενσωματωμένα στο chip M1 των 5nm, με 16 δισεκατομμύρια transistors. Στο M1 συμπεριλαμβάνεται η CPU η οποία έχει 4 πυρήνες υψηλών επιδόσεων και 4 πυρήνες χαμηλότερων επιδόσεων (ο τωρινός A14 της εταιρίας διαθέτει έξι πυρήνες και όλοι είναι υψηλών επιδόσεων). Οι 8 πυρήνες κάνουν το M1 το ταχύτερο CPU chip του κόσμου, ενώ είναι και το πιο αποδοτικό ανά Watt.

Στα γραφικά έχουμε 8 πυρήνων GPU με 128.000 threads και 2 φορές ισχυρότερες αποδόσεις από κάθε chip με ενσωματωμένα γραφικά στον κόσμο με το 1/3 της κατανάλωσης. Η Neural Engine διαθέτει 16 πυρήνες και μπορεί να πραγματοποιήσει 11 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, ενώ δε λείπει από το M1 και το Secure Enclave.

Πρακτικά, το M1 προσφέρει τις διπλάσιες επιδόσεις από ένα PC chip με τη θερμική απόδοση ενός MacBook Air. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για Thunderbolt 4, PCI Express Gen 4 και NVMe αποθηκευτικό μέσο.

Οι εφαρμογές της Apple έχουν βελτιστοποιηθεί για να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες του M1. Για παράδειγμα το Final Cut λειτουργεί 6 φορές ταχύτερα από x86 επεξεργαστές. Developers όπως αυτοί της Adobe, θα αναβαθμίσουν τις εφαρμογές τους για να εκμεταλλευτούν τις επιδόσεις του M1, αργότερα μέσα στη χρονιά. Έως τότε, τα νέα Macs θα έρχονται με Rosetta 2, το οποίο θα μεταφράζει τις x86 εφαρμογές για να μπορούν να τρέχουν στα M1 Macs. Τέλος, iOS και iPadOS εφαρμογές θα τρέχουν natively στο νέο chip.

Το νέο M1 της Apple ενσωματώθηκε σε τρία νέα Macs. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα επιλέγοντας παρακάτω τα:

MacBook Air

MacBook Pro

Mac mini