Η Βραζιλία δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Αμερικανών για αποκλεισμό της Huawei

"Θα πάρουμε ελεύθερα τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις"
08 Νοεμβρίου 2020 11:22
Η Βραζιλία δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Αμερικανών για αποκλεισμό της Huawei

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, αρνήθηκαν να συναντηθούν με υψηλόβαθμο στέλεχος των ΗΠΑ το οποίο ζητάει τον αποκλεισμό της Huawei από την 5G υποδομή της χώρας. Οι πάροχοι απέρριψαν ομόφωνα την πρόσκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Sao Paulo για συνάντηση με τον Keith Krach, τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για θέματα τηλεπικοινωνιών. Πηγή από την πλευρά των εταιριών που ήθελε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε:

Η πρόσκληση αυτή δεν είναι συμβατή με τις επιλογές της ελεύθερης αγοράς τις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα πρέπει να μπορούμε να πάρουμε ελεύθερα τις καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.

Οι Telefonica Brasil, Grupo Oi, TIM Participacoes και Claro, έχουν κάθε μία από το 19% έως το 29% της αγοράς της Βραζιλίας. Χρησιμοποιούν ήδη εξοπλισμό Huawei ενώ προετοιμάζονται για τις πλειοδοτήσεις του φάσματος συχνοτήτων οι οποίες θα λάβουν χώρα την επόμενη χρονιά.

Τόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και οι πάροχοι δε σχολίασαν τα δημοσιεύματα. Οι ΗΠΑ κάνουν μία παγκόσμια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση σε χώρες για να αποκλείσουν την Huawei από τις 5G υποδομές τους, δημιουργώντας το λεγόμενο “Clean Network”, ένα δίκτυο χωρών που αποτελείται έως τώρα από 30 χώρες. Ο ίδιος ο Krach σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στη βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo, είχε χαρακτηρίσει την Huawei ως τη “ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας παρακολούθησης της Κίνας”. Η Huawei από την πλευρά της έχει πολλάκις αρνηθεί πως αποτελεί ρίσκο εθνικής ασφάλειας για οποιαδήποτε χώρα.