Πέθανε ο Πρόεδρος της Samsung σε ηλικία 78 ετών

Ο Lee Kun-hee έκανε τη Samsung υπερδύναμη αλλά με πολλά σκάνδαλα
25 Οκτωβρίου 2020 10:33
Πέθανε ο Πρόεδρος της Samsung σε ηλικία 78 ετών

Ο Lee Kun-hee, ο Πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου της Νότιας Κορέας, του Samsung Group, πέθανε σε ηλικία 78 ετών, με την οικογένειά του στο πλευρό του, συμπεριλαμβανομένου του γιου του και Αντιπροέδρου της εταιρίας Lee Jae-yong. Αιτία θανάτου δεν ανακοινώθηκε, αλλά ο Lee αντιμετώπιζε πολλαπλά προβλήματα μετά από μία καρδιακή προσβολή το 2014, που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από το δημόσιο βίο. Ο γιος του, Jae-yong, αναμένεται να είναι αυτός που θα αναλάβει την Προεδρία, καθώς εδώ και χρόνια θεωρείται ο ηγέτης της εταιρίας.

Ο Lee Kun-hee ήταν ο τρίτος γιος του Lee Byung-chul ο οποίος ίδρυσε το Samsung Group το 1938. Μπήκε στην εταιρία το 1968 και πήρε την Προεδρία μετά το θάνατο του πατέρα του το 1987. Μετέτρεψε τη μικρή εμπορική δραστηριότητα του πατέρα του σε έναν παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού, από την τεχνολογία μέχρι τις ασφάλειες και τις μεταφορές. Υπό την Προεδρία του, η Samsung Electronics έγινε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρίες του κόσμου. Σύμφωνα με το Forbes, ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Νότια Κορέα με αξία περίπου $21 δισεκατομμύρια.

Έμεινε στην ιστορία όταν το 1993 είπε στους υπαλλήλους του “ας αλλάξουμε τα πάντα εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά μας” και έπειτα η εταιρία έκαψε όλο το stock των 150.000 τηλεφώνων της, σηματοδοτώντας μία νέα αρχή.

Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα. Ο Lee καταδικάστηκε δύο φορές για εγκληματικές πράξεις, μία από τις οποίες ήταν η δωροδοκία του τότε Προέδρου της Νότιας Κορέας, Roh Tae-woo. Αποσύρθηκε από Πρόεδρος της Samsung το 2008, όταν κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση χρημάτων. Καταδικάστηκε σε τρία έτη φυλάκισης, αλλά το 2009 αφέθηκε ελεύθερος με Προεδρική χάρη και διοργάνωσε την υποψηφιότητα της Νότιας Κορέας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, τους οποίους και κέρδισε η χώρα. Επέστρεψε στη θέση του ως Πρόεδρος της Samsung το 2010, αλλά μετά το καρδιακό επεισόδιο το 2014 έμεινε κατάκοιτος.

Ο γιος του, Lee Jae-yong, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης ενός έτους για το σκάνδαλο δωροδοκίας το οποίο ανάγκασε την τότε Πρόεδρο της χώρας, Park Geun-hye να παραιτηθεί το 2017. Τον προηγούμενο μήνα, εισαγγελείς της χώρας κατέθεσαν νέες κατηγορίες εναντίον του Jae-yong για το ρόλο του σε μία συμφωνία συγχώνευσης το 2015.