Το OSIRIS-REx "παραφούσκωσε" και χάνει δείγματα του μετεωρίτη στο διάστημα (ΕΙΚΟΝΑ)

Ευχάριστος πονοκέφαλος για την NASA
24 Οκτωβρίου 2020 10:24
Το OSIRIS-REx "παραφούσκωσε" και χάνει δείγματα του μετεωρίτη στο διάστημα (ΕΙΚΟΝΑ)

Η NASA ανησυχούσε μήπως δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την ελάχιστη ποσότητα πετρωμάτων από τον αστεροειδή Bennu, την οποία είχε ορίσει στα 60 γραμμάρια. Το OSIRIS-REx όμως φαίνεται πως έκανε καλύτερα τη δουλειά του από ότι αναμενόταν και ο ρομποτικός βραχίονάς του συγκέντρωσε περισσότερο υλικό από ότι χρειαζόταν, με αποτέλεσμα να κολλήσει το καπάκι στο άκρο του βραχίονα και να διαφεύγουν πετρώματα στο διάστημα. Η ποσότητα που συγκέντρωσε εκτιμάται στα 400 γραμμάρια.

Είμαστε θύματα της ίδιας μας της επιτυχίας” δήλωσε ο Dante Lauretta, επικεφαλής της αποστολής OSIRIS-REx.

Η ομάδα της NASA τώρα έχει αντίπαλο το χρόνο, για να μπορέσει να αποθηκεύσει τα δείγματα στο εσωτερικό του σκάφους πριν χαθεί υπερβολικό υλικό στο κενό του διαστήματος. Θεωρούν πως μεγαλύτερα κομμάτια πετρωμάτων έχουν κολλήσει το καπάκι, επιτρέποντας στα μικρότερα να διαφύγουν.

Ο χρόνος είναι σημαντικός και όχι, δε θα κοιμηθούμε.

Οι μηχανικοί περίμεναν εικόνες από το σκάφος για να καταλάβουν την ποσότητα πετρωμάτων που έχουν συγκεντρώσει. Κατάλαβαν πως υπάρχει πρόβλημα όταν πήραν μία κοντινή φωτογραφία από το συλλέκτη δειγμάτων, στην οποία φαινόταν πως το καπάκι είναι ανοιχτό για ένα εκατοστό και μικρά κομμάτια πετρωμάτων αιωρούνταν έξω από αυτό. Θεωρούν πως έχουν χάσει έως τώρα 1-10 γραμμάρια. Οποιαδήποτε κίνηση του μηχανικού βραχίονα θα αυξήσει την ποσότητα που χάνεται και εκτιμούν πως θα χάσει τουλάχιστον 10 ακόμα γραμμάρια μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη λύση για να κλείσει το καπάκι.