Η NASA έγραψε ιστορία μέσα σε έξι δευτερόλεπτα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτυχημένη η αποστολή του OSIRIS-REx
22 Οκτωβρίου 2020 10:56
Η NASA έγραψε ιστορία μέσα σε έξι δευτερόλεπτα (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το OSIRIS-REx της NASA κατάφερε να ακουμπήσει την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu και με το βραχίονά του να συλλέξει ένα δείγμα ρεγόλιθου το οποίο θα φέρει πίσω στη Γη. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία σειρά 82 φωτογραφιών που δείχνουν τη στιγμή της προσέγγισης και της συλλογής.

Στις εικόνες είναι εμφανής ο βραχίονας TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) ο οποίος ήταν και το μόνο μέρος του σκάφους που ακούμπησε την επιφάνεια τους αστεροειδούς.

Η αποστολή είχε ιδιαίτερες προκλήσεις. Καταρχάς ο αστεροειδής απέχει 310 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Επιπλέον, η προσέγγιση και η τελική κατάβαση χρειάστηκε χρόνια για να σχεδιαστεί, καθώς το μέρος της προσεδάφισης δεν ξεπερνούσε σε μέγεθος ένα γήπεδο του τένις.

Αυτό που ξεχωρίζει την αποστολή της NASA από τις δύο άλλες ιαπωνικές αποστολές που έχουν συλλέξει δείγματα αστεροειδών στο παρελθόν, είναι ο όγκος δειγμάτων. Οι ιαπωνικές αποστολές συνέλεξαν μιλιγραμμάρια , ενώ το OSIRIS-REx συνέλεξε περίπου 60 γραμμάρια, όντας το μεγαλύτερο δείγμα που έχουμε πάρει από αστεροειδή. Οι μηχανικοί της NASA θα αξιολογήσουν την ποσότητα που συνέλεξαν και αν είναι αρκετή, θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής του σκάφους στη Γη. Αν όχι, το σκάφος διαθέτει μπουκάλες αζώτου για ακόμα δύο προσπάθειες συλλογής. Αναμένεται πίσω στη Γη το Σεπτέμβριο του 2023.