Facebook και Twitter περιορίζουν την πρόσβαση στο ρεπορτάζ για τον γιο του Joe Biden και βάζουν φωτιά στις αμερικανικές εκλογές

Emails που “καίνε” τον Hunter Biden
15 Οκτωβρίου 2020 11:31
Facebook και Twitter περιορίζουν την πρόσβαση στο ρεπορτάζ για τον γιο του Joe Biden και βάζουν φωτιά στις αμερικανικές εκλογές

Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της New York Post έρχεται να βάλει φωτιά στις αμερικανικές εκλογές, αποκαλύπτοντας πώς ο Hunter Biden, ο γιος του υποψήφιου Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, γνώρισε τον τότε Αντιπρόεδρο πατέρα του σε κορυφαία στελέχη εταιρίας ενέργειας της Ουκρανίας, ένα χρόνο πριν ο Joe Biden ασκήσει πίεση σε αξιωματούχους της ξένης χώρας να απολύσουν τον εισαγγελέα που ερευνούσε αυτήν την εταιρία. Τα emails “καίνε” τον Joe Biden ο οποίος δήλωνε πάντα πως δεν έχει μιλήσει ποτέ με το γιο του για τις συμφωνίες στο εξωτερικό. Όλα τα δεδομένα προήλθαν από ένα laptop του Hunter Biden το οποίο εστάλη για επισκευή σε ένα κατάστημα στο Delaware των ΗΠΑ.

Μεγαλύτερες αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει η αντίδραση των Facebook και Twitter στην υπόθεση. Οι δύο εταιρίες προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση του ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα το Facebookμείωσε τη διάδοση” μέχρι να επιβεβαιωθεί η υπόθεση και να ελεγχθεί από τους fact checking συνεταίρους του, ενώ δηλώνει πως είναι η στάνταρ διαδικασία για τη μείωση της παραπληροφόρησης. Να σημειώσουμε πως “μείωση της διάδοσης” δε σημαίνει block του link αλλά δεν προσφέρει το link στο News Feed.

Το Twitter υιοθέτησε ακόμα πιο επιθετική στάση, μπλοκάροντας το URL από το να μοιράζεται σε tweets και προσωπικά μηνύματα, επικαλούμενο την πολιτική της εταιρίας σχετικά προσωπικές πληροφορίες και με υλικό που προήλθε από hacking. Με μία σειρά tweets, η εταιρία προσπάθησε να εξηγήσει τη στάση της.

Ο CEO του Twitter, Jack Dorsey, αναγνώρισε πως η στάση του Twitter απέναντι στο άρθρο δεν ήταν και η καλύτερη και πως έπρεπε να δοθούν εξηγήσεις από την πρώτη στιγμή που το μπλόκαρε.