Η έρευνα του Κογκρέσου "καίει" τους μεγάλους παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας

Χρειάζεται η ψήφιση νέων νόμων
07 Οκτωβρίου 2020 10:40
Η έρευνα του Κογκρέσου "καίει" τους μεγάλους παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας

Η ερευνητική επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσε στη δημοσιότητα την αναφορά 449 σελίδων, στην οποία εξάγει τα συμπεράσματά της για το αν οι Amazon, Facebook, Apple και Google παραβιάζουν τους νόμους περί ανταγωνισμού. Το συμπέρασμα είναι πως οι νόμοι παραβιάζονται, επειδή οι εταιρίες αυτές εξαγοράζουν τους ανταγωνιστές τους, προωθούν τις δικές τους υπηρεσίες και έχουν τεράστια εξουσία απέναντι στις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους.

Η έρευνά μας αποκάλυψε μία ανησυχητική αλληλουχία επιχειρηματικών πρακτικών που υποβαθμίζουν τον ανταγωνισμό και ασφυκτιούν την καινοτομία. Ο ανταγωνισμός πρέπει να ανταμείβει την καλύτερη ιδέα, όχι το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λογαριασμό. Θα πάρουμε τα κατάλληλα βήματα για να κάνουμε αυτούς που παραβιάζουν τους κανόνες υπόλογους.

Για να το πούμε απλά, εταιρίες που παλιά ήταν αουτσάιντερ, μικρές startups που αμφισβητούσαν το status quo, έχουν γίνει τα μονοπώλια που τελευταία φορά είδαμε στην εποχή των βαρόνων των πετρελαίων και των κροίσων των σιδηροδρόμων. Ελέγχοντας την πρόσβαση στις αγορές, αυτοί οι γίγαντες μπορούν να επιλέξουν τους νικητές και τους χαμένους στην οικονομία μας. Δεν έχουν μόνο τεράστια εξουσία, αλλά την καταχράζονται χρεώνοντας υπερβολικές αμοιβές, επιβάλλοντας καταπιεστικούς όρους συμβολαίων και εξάγοντας πολύτιμα δεδομένα από τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτούς.

Η επιτροπή καλεί το Κογκρέσο να περάσει νέα νομοθεσία η οποία θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρίες να προσφέρουν δίκαιους όρους σε εταιρίες που πουλούν προϊόντα και υπηρεσίες στις πλατφόρμες τους, ενώ ταυτόχρονα θα απαγορεύει σε κυρίαρχες πλατφόρμες να ανταγωνίζονται σε τομείς όπου θα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα. Γενικότερα, προτείνει θέσπιση νόμων οι οποίοι θα σχεδιαστούν “για να προστατεύουν όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους εργαζομένους, τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, τις ανοιχτές αγορές, τη δίκαιη οικονομία και τα δημοκρατικά ιδεώδη”.

Με τη μορφή υπό την οποία υπάρχουν σήμερα, κάθε μία από τις Apple, Amazon, Google και Facebook κατέχουν σημαντική δύναμη σε τεράστιους τομείς της οικονομίας μας. Τα τελευταία χρόνια, κάθε μία από αυτές τις εταιρίες έχει επεκταθεί και έχει εκμεταλλευτεί τη δύναμή της στην αγορά με μη ανταγωνιστικούς τρόπους. Η έρευνά μας δεν αφήνει αμφιβολίες πως υπάρχει μία ξεκάθαρη και ισχυρή ανάγκη να αναλάβει δράση το Κογκρέσο και οι υπηρεσίες ανταγωνισμού.