Wearable συσκευή προβλέπει επιληπτικές κρίσεις μία ώρα πριν

Ίσως να αλλάξει για πάντα τις ζωές ανθρώπων
05 Οκτωβρίου 2020 10:09
Wearable συσκευή προβλέπει επιληπτικές κρίσεις μία ώρα πριν

Ερευνητές του Ben-Gurion University of the Negev στο Ισραήλ, ανέπτυξαν μία wearable συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) η οποία μπορεί να προβλέψει τις επιληπτικές κρίσεις έως και μία ώρα πριν εκδηλωθούν. Με χρήση αλγορίθμων εκμάθησης μηχανής, η συσκευή αναλύει την εγκεφαλική δραστηριότητα εντοπίζοντας πιθανές κρίσεις, στέλνοντας εγκαίρως ειδοποιήσεις στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

Η επιληψία αλλάζει για πάντα τη ζωή του ασθενή. Μάλιστα περίπου το 30% αυτών δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή και ζουν υπό το διαρκή φόβο μίας κρίσης. Οι τωρινές συσκευές πρόβλεψης επιληπτικών κρίσεων λειτουργούν μόνο σε πραγματικό χρόνο και δεν μπορούν να δώσουν μία ειδοποίηση πιο πριν. Αυτή η συσκευή ονόματι Epiness, δίνει αρκετό χρόνο στον ασθενή για να προετοιμαστεί παίρνοντας τα φάρμακά του, ενώ ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνεται στην αγωγή, θα μπορέσει να μειώσει τις πιθανότητες να τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η συσκευή μειώνει και τον αριθμό των ηλεκτροδίων που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ο χρήστης. Ο αλγόριθμος έχει 97% ποσοστό ακρίβειας, ενώ και με λιγότερα ηλεκτρόδια η απόδοσή του πέφτει μόλις στο 95%.

Μία νέα startup με την ονομασία NeuroHelp έχει πάρει άδεια για την περαιτέρω ανάπτυξη του Epiness καθώς και για τη διάθεσή του στην αγορά. Κλινικές δοκιμές για ένα πρωτότυπο έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες.