Οι διασώστες του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν πλέον ιπτάμενες jet στολές (ΒΙΝΤΕΟ)

Άμεση πρόσβαση σε βουνά, γκρεμούς και απομακρυσμένες τοποθεσίες
04 Οκτωβρίου 2020 12:07
Οι διασώστες του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτουν πλέον ιπτάμενες jet στολές (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εταιρία Gravity Industries σε συνεργασία με την υπηρεσία αεροδιακομιδών του Ηνωμένου Βασιλείου Great North Air Ambulance Service (GNAAS) προσφέρουν πλέον στους διασώστες ένα νέο τρόπο να φτάνουν σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τοποθεσίες δύσκολα προσβάσιμες και κινδυνεύουν. Στην επίδειξη της εταιρίας, ο διασώστης έφτασε στο κοριτσάκι το οποίο είχε πέσει από γκρεμό και έσπασε το πόδι της, σε μόλις 90 δευτερόλεπτα αντί για μία ανάβαση μισής ώρας, αξιολογώντας άμεσα την κατάσταση, προσφέροντας πρώτες βοήθειες πριν καλέσει την αεροδιακομιδή.

Θεωρούμε πως αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει την ομάδα μας να φτάσει σε κάποιους ασθενείς πολύ πιο γρήγορα από πριν. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό θα απαλύνει τον πόνο των ασθενών. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό θα σώσει τις ζωές τους. – Andy Mawson, Διευθυντής Επιχειρήσεων GNAAS

Τα microjets της στολής τροφοδοτούνται με καύσιμα jet ή ακόμα και diesel, ενώ βρίσκονται προσκολλημένα στην πλάτη και τα χέρια του πιλότου. Μία heads-up οθόνη στο κράνος δείχνει τα απαραίτητα δεδομένα, όπως ταχύτητα, ώση και εναπομείναντα καύσιμα. Ο κίνδυνος έκρηξης είναι ελάχιστος επειδή τα καύσιμα δεν είναι εξαιρετικά εύφλεκτα, ενώ και ο πιλότος παραμένει κοντά στο έδαφος για την περίπτωση μηχανικής βλάβης. Ο χρόνος πτήσης περιορίζεται στα 10 λεπτά. Ωστόσο ο πιλότος πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση για να υποστηρίζει το βάρος του με τα χέρια του.

Το κόστος της στολής είναι υψηλό και φτάνει τις £340.000, είναι όμως μικρότερο από το κόστος ενός ελικοπτέρου αν λάβουμε υπόψη τους πιλότους, τα καύσιμα και τη συντήρηση. Η Gravity υπόσχεται πως θα κάνει τις στολές φθηνότερες και πιο εύκολες στο χειρισμό.

Βλέπαμε την ανάγκη. Αυτό που δεν ξέραμε στα σίγουρα είναι το κατά πόσο θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Τώρα που το είδαμε να λειτουργεί, είναι εντυπωσιακό. – Andy Mawson