Η νέα τουαλέτα της NASA είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στοίχισε $23 εκατομμύρια
02 Οκτωβρίου 2020 12:09
Η νέα τουαλέτα της NASA είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι διαστημικές περιπέτειες του ανθρώπου δεν αναιρούν τις βασικές βιολογικές μας ανάγκες και η χρήση της τουαλέτας σε περιβάλλον μικροβαρύτητας αποτελεί πρόκληση. Η NASA κατέληξε σε ένα νέο, αναβαθμισμένο σύστημα το οποίο αποκαλεί Universal Waste Management System (UWMS) το οποίο κοστίζει $23 εκατομμύρια και είναι έτοιμο να εγκατασταθεί στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό. Η νέα τουαλέτα είναι μικρότερη και ελαφρύτερη από τις τουαλέτες του ISS, ενώ θα είναι και πιο πρακτική για χρήση από τις γυναίκες αστροναύτες.

Μία δεύτερη τουαλέτα UWMS θα ενσωματωθεί στη μελλοντική κάψουλα Orion της NASA, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια. Η NASA χρειαζόταν μία τουαλέτα η οποία θα ήταν τόσο αποδοτική όσο οι σημερινές, αλλά με σημαντικά μικρότερο όγκο και βάρος και συγκεκριμένα 65% μικρότερο όγκο και 40% μικρότερο βάρος από αυτές που χρησιμοποιούνται στον ISS.

Και για όσους απορούν πως λειτουργεί μία τουαλέτα στο διάστημα με όλα να αιωρούνται, η απάντηση είναι η αναρρόφηση, με την τουαλέτα να “ρουφάει” οτιδήποτε…παράγουν οι αστροναύτες.

Ανακυκλώνουμε περίπου το 90% όλων των υγρών που βασίζονται στο νερό στο διαστημικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένων των ούρων και του ιδρώτα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο διαστημικό σταθμό είναι να μιμηθούμε το φυσικό κύκλο νερού της Γης για να πάρουμε ξανά νερό από τον αέρα. Και όταν πρόκειται για τα ούρα στον ISS, ο σημερινός καφές είναι ο αυριανός καφές! – Jessica Meir, αστροναύτης NASA

Στο διάστημα, κάθε τμήμα του κύκλου του νερού είναι σημαντικό για την επιβίωση και καινοτομίες στην τεχνολογία μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επιτυχία της αποστολής. Καθώς προετοιμαζόμαστε να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη Σελήνη με την αποστολή Artemis και εξετάζουμε την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη, τα συστήματα διατήρησης ζωής θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να κρατήσουν τους αστροναύτες υγιείς όσο ζουν και εργάζονται πιο μακριά από τη Γη από κάθε άλλη φορά.