Το Facebook απειλεί εμμέσως με αποχώρηση από την Ευρώπη
Τον προηγούμενο μήνα η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DCP) διέταξε το Facebook να σταματήσει να στέλνει δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στους servers του στις ΗΠΑ, υπό τους νέους κανονισμούς ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την απόφαση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αυξανόμενη παρακολούθηση των ΗΠΑ και ψάχνουν τρόπους να την περιορίσουν. Η απόφαση σκοπό έχει να αναγκάσει το Facebook να διατηρεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών στα σύνορα της Ευρώπης και να θεσπίσει νέους περιορισμούς διαμοιρασμού δεδομένων μεταξύ των εθνών.
Η επίσημη απάντηση του Facebook είναι πως αν υποχρεωθεί σε τέτοιες πρακτικές, θα αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία του Facebook και του Instagram στην Ευρώπη. Το Facebook και το Instagram έχουν πάνω από 410 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη με €208 δισεκατομμύρια έσοδα και αν το Facebook κάνει πράξη την απειλή του, όλοι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβασή τους και στις δύο πλατφόρμες.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς υπό αυτές τις συνθήκες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη. – Yvonne Cunnane, Επικεφαλής προστασίας δεδομένων Facebook στην Ιρλανδία
Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο φυσικά είναι πολύ μικρές. Το Facebook θα έχανε πολλά χρήματα και μερίδιο αγοράς. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να δημιουργήσει data centers αποκλειστικά για την Ευρώπη. Αλλά το γεγονός πως φτάνει στο σημείο να απειλήσει με απόσυρση υπογραμμίζει τη σημασία της αποστολής δεδομένων στις ΗΠΑ και εγείρει ερωτήματα για την ιδιωτικότητα των Ευρωπαίων.
Το Facebook κατηγορεί το DCP πως έδρασε μεροληπτικά και άδικα βάσει των οδηγιών της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, Helen Dixon, ενώ δεν εκτιμά και το γεγονός πως είναι η μοναδική τεχνολογική εταιρία που διατάζεται να κάνει κάτι τέτοιο. Αργότερα, εκπρόσωπος του Facebook ξεκαθάρισε πως το Facebook δεν απειλεί με αποχώρηση από την Ευρώπη, απλά θέλει να δείξει πόσο βασίζονται οργανισμοί και υπηρεσίες στις μεταφορές δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Να σημειώσουμε, πως στην αντίστοιχη περίπτωση του TikTok, ο Donald Trump απαίτησε τη δημιουργία μίας ξεχωριστής οντότητας η οποία δε στέλνει τα δεδομένα των Αμερικανών στην Κίνα.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.