Δικαστής μπλοκάρει την απαγόρευση του WeChat από τα app stores

Κρατιέται ακόμα ζωντανό στις ΗΠΑ
21 Σεπτεμβρίου 2020 10:16
Δικαστής μπλοκάρει την απαγόρευση του WeChat από τα app stores

Ο Donald Trump μπορεί να έδωσε τις ευλογίες του στο TikTok για να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα της συνεργασίας του με την Oracle, το ίδιο δεν έγινε όμως με το WeChat της Tencent, το οποίο έπρεπε από χτες να αποσυρθεί από τα app stores στις ΗΠΑ. Εδώ, σανίδα σωτηρίας έδωσε η δικαστής Laurel Beeler του San Francisco, η οποία αποφάσισε υπέρ μίας μήνυσης που υποβλήθηκε τον Αύγουστο από μία ομάδα χρηστών WeChat.

Σύμφωνα με την Beeler, η μήνυση “έφερε στην επιφάνεια σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος και γέρνει τη ζυγαριά προς το μέρος του ενάγοντα”. Στην απόφαση των 22 σελίδων σημειώνει πως οι απαγορεύσεις “πλήττουν περισσότερο τον ελεύθερο λόγο από αυτό που είναι απαραίτητο για να εξυπηρετήσει τα σημαντικά συμφέροντας της κυβέρνησης στην εθνική ασφάλεια, ειδικά δεδομένης της έλλειψης εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας”.

Σίγουρα τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης είναι σημαντικά. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση – και ενώ η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι δραστηριότητες της Κίνας εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια – έχει προσφέρει ελάχιστα στοιχεία για το πώς η απαγόρευση του WeChat για όλους τους Αμερικανούς χρήστες είναι η λύση.

Να θυμίσουμε πως το WeChat είναι μία εφαρμογή που συνδυάζει τα πάντα, από social media μέχρι οικονομικές συναλλαγές. Είναι απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινή ζωή των Κινέζων με πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. Στις ΗΠΑ μετρά μόλις 19 εκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες και είναι απαραίτητη για την επικοινωνία των Κινέζων που ζουν στις ΗΠΑ με τους συγγενείς τους στην Κίνα.

Τόσο η Tencent όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δε σχολίασαν την απόφαση.