Μήνυση στο Instagram καταγγέλει πως παρακολουθεί τους χρήστες iPhone μέσω των καμερών

Ακόμα και όταν δεν είναι ανοιχτή η εφαρμογή
20 Σεπτεμβρίου 2020 10:20
Μήνυση στο Instagram καταγγέλει πως παρακολουθεί τους χρήστες iPhone μέσω των καμερών

Το Facebook και το Instagram βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο κατηγοριών για παρακολούθηση των χρηστών τους χωρίς την άδεια τους, μέσω των καμερών των κινητών τους τηλεφώνων. Η Brittany Conditi από το New Jersey κατέθεσε μήνυση στα δικαστήρια του San Francisco, κατηγορώντας το Instagram πως χρησιμοποιεί την κάμερα επίτηδες με σκοπό να συγκεντρώσει “επικερδή και πολύτιμα δεδομένα για τους χρήστες του, για τα οποία δε θα είχε αλλιώς πρόσβαση”.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει τη μήνυση. Η Conditi προχώρησε δικαστικά μετά τις αναφορές Ιουλίου πως η εφαρμογή εμφανιζόταν να έχει πρόσβαση στην κάμερα των iPhones χωρίς να χρησιμοποιείται από το χρήστη.

Τότε το Facebook είχε κάνει λόγο για ένα bug που ενεργοποιεί ψευδείς ειδοποιήσεις. Στη μήνυση αναφέρεται επίσης πως το Instagram “αποκτά εξαιρετικά ιδιωτικά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τους χρήστες του, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των ίδιων των σπιτιών τους” και πως τόσο το Facebook όσο και το Instagram συλλέγουν “πολύτιμη πληροφόρηση και έρευνα αγοράς”.

Σε μία άλλη μήνυση που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα, το Facebook κατηγορείται για χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να συλλέξει παράνομα βιομετρικά δεδομένα για πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες. Το Facebook αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας πως το Instagram δε χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.