Ο Trump απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ από την Κυριακή

Όλα τα stores πρέπει να το διαγράψουν
19 Σεπτεμβρίου 2020 09:24
Ο Trump απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ από την Κυριακή

Η συμφωνία Oracle – TikTok φαίνεται πως δεν έπεισε τον Donald Trump και με εντολή του Υπουργείου Εμπορίου, απαγορεύεται στους χρήστες των ΗΠΑ να κατεβάσουν τη δημοφιλή εφαρμογή από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Ως αποτέλεσμα της εκτελεστικής εντολής του Προέδρου Trump που υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου 2020, το Υπουργείο Εμπορίου σήμερα ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναλλαγών σχετικά με τις mobile εφαρμογές του WeChat και του TikTok για να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το Reuters, θα απαγορευτούν όλα τα νέα downloads των εφαρμογών TikTok και WeChat από την Κυριακή. Οι 100 εκατομμύρια χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ που ήδη διαθέτουν την εφαρμογή, θα συνεχίσουν να τη χρησιμοποιούν, αλλά δε θα μπορούν να κατεβάσουν updates και patches.

Πέρα από την αυριανή ημερομηνία θα ακολουθήσει και η 12η Νοεμβρίου, οπότε και η χρήση του TikTok θα απαγορευτεί καθολικά. Αυτό το βήμα δεν είναι οριστικό και μπορεί να αναιρεθεί αν το TikTok συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Trump έως τότε. Πρακτικά, η κίνηση αυτή ασκεί πίεση στην Κίνα χωρίς να θέτει εντελώς εκτός ΗΠΑ το TikTok, δίνοντάς του και δύο μήνες χρόνο για να προσαρμόσει τη συμφωνία του με την Oracle στα μέτρα των ΗΠΑ.

Η εντολή δεν αποτρέπει αμερικανικές εταιρίες να προσφέρουν τα WeChat και TikTok εκτός ΗΠΑ, ούτε επηρεάζει τα παιχνίδια και τις εφαρμογές της Tencent.

Διαφωνούμε με την απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου και είμαστε απογοητευμένοι που απαγορεύει νέα downloads από την Κυριακή και απαγορεύει τη χρήση του TikTok στις ΗΠΑ από τις 12 Νοεμβρίου. Η κοινότητα των 100 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών λατρεύουν το TikTok επειδή είναι μία στέγη για διασκέδαση, αυτοέκφραση και σύνδεση και παραμένουμε δεσμευμένοι να προστατέψουμε την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια καθώς συνεχίζουμε να φέρνουμε χαρά στις οικογένειες και ουσιώδεις καριέρες σε αυτούς που δημιουργούν στην πλατφόρμα μας. – Εκπρόσωπος TikTok

Σύμφωνα με τους New York Times, το ban του WeChat θα επηρεάσει την αγορά ακόμα περισσότερο από το TikTok. Παρά το γεγονός πως διαθέτει αρκετά λιγότερους χρήστες (3.3 εκατομμύρια), είναι μία σημαντική υπηρεσία για αυτούς που έχουν συγγενείς και φίλους στην Κίνα. Μάλιστα στην Κίνα το WeChat είναι πρακτικά το internet, αφού χρησιμοποιείται για τα πάντα, από μηνύματα και social media, μέχρι τραπεζικές συναλλαγές και ιατρικά ραντεβού.

Πρέπει να λάβουμε άμεση δράση για να καταπολεμήσουμε την κακοπροαίρετη συλλογή προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών από την Κίνα, ενώ προωθούμε τις εθνικές μας αξίες, τις συνήθειες μας που βασίζονται σε δημοκρατικούς κανόνες και την αυστηρή εφαρμογή των αμερικανικών νόμων και κανονισμών. – Wilbur Ross, Γραμματέας Εμπορίου