Η ARM εξαγοράστηκε από την NVIDIA - Αλλάζει το σκηνικό στην mobile αγορά (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία των κατασκευαστών chips
14 Σεπτεμβρίου 2020 09:00
Η ARM εξαγοράστηκε από την NVIDIA - Αλλάζει το σκηνικό στην mobile αγορά (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Οι φήμες περί εξαγοράς της ARM από την NVIDIA υπάρχουν εδώ και μήνες, ωστόσο ρεπορτάζ της Wall Street Journal αποκαλύπτει πως η συμφωνία είναι έτοιμη να κλείσει στα $40 δισεκατομμύρια την άλλη εβδομάδα, με τις δύο εταιρίες να έχουν εμπλακεί σε αποκλειστικές συζητήσεις εδώ και καιρό. Η NVIDIA από τον Ιούλιο είχε χαρακτηριστεί ως η μοναδική εταιρία σε προχωρημένες συζητήσεις με την SoftBank. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη στην ιστορία των κατασκευαστών chips.

Η ARM κατασκευάζει chips για Apple, Samsung, Qualcomm και άλλες, ενώ η αξία της έχει αυξηθεί από τότε που η SoftBank την εξαγόρασε έναντι $31 δισεκατομμυρίων το 2016. Το μέλλον της φαντάζει ακόμα πιο πετυχημένο, καθώς η Microsoft ετοιμάζει μία νέα έκδοση Windows για ARM και η Apple ετοιμάζεται να εφοδιάσει τους μελλοντικούς Macs με ARM chips.

Η NVIDIA από την άλλη μπορεί να κυριαρχεί στο χώρο των GPUs, αλλά πέρα από τα Tegra chips δεν έχει σημειώσει αξιοσημείωτες επιτυχίες στο χώρο του CPU design και του mobile hardware και σίγουρα η απόκτηση της ARM θα το αλλάξει αυτό.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 14/9

Οι πηγές της Wall Street Journal ήταν τελικά αξιόπιστες και ήρθε η επιβεβαίωση από την ιδια την NVIDIA. Η συμφωνία είναι ύψους $40 δισεκατομμυρίων και θα βάλει την NVIDIA στην αγορά του mobile computing, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε smartphones, PCs και αυτόνομα οχήματα. Από την πλευρά της η ARM θα πάρει την τεράστια βοήθεια της NVIDIA στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ θα έχει πρόσβαση σε όλα τα προϊόντα της NVIDIA. Ως κερασάκι στην τούρτα, η NVIDIA ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός AI υπερυπολογιστή ο οποίος θα βασίζεται σε ARM CPUs, στα κεντρικά της εταιρίας στο Cambridge. Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ θα πρέπει να πάρει και έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η πιο ισχυρή τεχνολογική δύναμη της εποχής μας και έχει ξεκινήσει ένα νέο κύμα computing. Στα χρόνια που έρχονται, τρισεκατομμύρια υπολογιστών που τρέχουν AI θα δημιουργήσουν ένα νέο internet-of-things το οποίο θα είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από το σημερινό internet-of-people. Ο συνδυασμός μας, θα δημιουργήσει μία εταιρία εξαιρετικά τοποθετημένη για την εποχή της AI. – Jensen Huang, CEO της NVIDIA