Ανακοινώθηκε το DirectX 12

Διαβάστε τι φέρνει το νέο graphics API της Microsoft
21 Μαρτίου 2014 02:49
Ανακοινώθηκε το DirectX 12

Η επόμενης γενιάς έκδοση του graphics API της Microsoft με την ονομασία DirectX 12 αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Game Developers Conference στο San Francisco. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Anuj Gosalia, Development Manager for Graphics στη Microsoft λέγοντας πως το DX12 θα δουλέψει σε όλες τις πλατφόρμες της Microsoft(PC, tablets, κινητά) υπό διαφορετικές μορφές ανά περίπτωση, και έτσι θα καταφθάσει και στο Xbox One. Οπότε, θα περιμένουμε παιχνίδια που θα εκμεταλλεύονται τις αρετές του DirectX 12 από τις αρχές του 2015. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι η συνολική χρήση της CPU μειώνεται στο μισό σε σχέση με το DX11, και αυτό γιατί π.χ. o φόρτος εργασίας από τον ένα πυρήνα ενός τετραπύρηνου CPU μεταφέρεται ισοδύναμα και στους τέσσερις πυρήνες. Το PC development εν ολίγοις φτάνει σε ευελιξία αυτή των κονσολών φέρνοντας όσα όλα ζήτησαν οι developers.

Τι σημαίνει αυτό για τον τελικό καταναλωτή-gamer; Το DX12 είναι περισσότερο αποδοτικό άρα και γρηγορότερο, προσφέροντας ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά τις δυνατότητες εξέλιξης των γραφικών. Το ίδιο υποστήριξε ο Raja Koduri της AMD λέγοντας πώς με το DX12 είναι σαν να πηγαίνουμε τέσσερις γενιές μπροστά, αλλά και ο VP of Platform Engineering της Intel, Eric Mentzer, που είπε τα εξής: «Πιστεύω απολύτως πως πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα στη τεχνολογία εδώ και πάρα μα πάρα πολύ καιρό.»

Μάλιστα, έγινε επίδειξη ενός real-time demo με το Forza 5 να τρέχει σε PC, χάρη στις γραφικές δυνατότητες του DirectX 12 και την ιπποδύναμη μιας Nvidia Titan Black. Εκεί, ο Chris Tector της Turn 10 Studios ανέφερε, πως η ομάδα του προσπάθησε να κάνει port το Forza 5 στο DirectX 11, όμως βρήκε τη CPU να επιβαρύνεται σοβαρότατα, κάτι που με το DX 12 δεν συνέβαινε και το demo έτρεχε «νερό» όσον αφορά τα frames, εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως το bundling resources.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες εικόνες και slides από τη χθεσινή παρουσίαση. 

Tags: