Τι σημαίνει το ban του Trump στο WeChat για την Tencent, την Epic Games και την Riot Games;

Τεράστιες οι επιπλοκές από αυτήν την απόφαση
10 Αυγούστου 2020 09:44
Τι σημαίνει το ban του Trump στο WeChat για την Tencent, την Epic Games και την Riot Games;

Την Παρασκευή ο Donald Trump με εκτελεστική εντολή απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρίες να συναλλάσσονται με την ByteDance και το WeChat, με την εντολή να τίθεται σε ισχύ από τις 20 Σεπτεμβρίου. Και ενώ το ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα σε αυτόν τον ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, μονοπωλεί το TikTok το οποίο ανήκει στην ByteDance, η αναφορά του WeChat το οποίο ανήκει στην Tencent, ξεκίνησε να εγείρει ανησυχίες και να διαμορφώνεται το ερώτημα αν ο Trump “ανατίναξε” την gaming βιομηχανία.

Η Tencent είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου -πολύ μεγαλύτερη από την ByteDance-, με μετοχές σε αρκετές αμερικανικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Riot Games η οποία προσφέρει το League of Legends, της Epic Games (Fortnite) και της Blizzard (World of Warcraft). Έχει επίσης μετοχές στην Tesla και στη Snap Inc., ενώ έχει και συμφωνίες streaming με το NBA, το NFL και το MLB. Η διαταγή θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης τις Apple και Google, αφού στα app store τους έχουν αρκετές εφαρμογές που ανήκουν στην Tencent.

Με τις επιπτώσεις της εντολής να μην έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, η διατύπωσή της αφήνει αρκετά κενά προς ερμηνεία. Καταρχάς στρέφεται απευθείας ενάντια του WeChat, το οποίο με 1 δισεκατομμύριο χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο (αλλά μόλις 1.5 εκατομμύριο στις ΗΠΑ), απειλεί με “πρόσβαση του κινεζικού κουμμουνιστικού κόμματος σε προσωπικά δεδομένα και ιδιωτικές πληροφορίες Αμερικανών”. Ωστόσο τα πράγματα μπερδεύονται επειδή αναφέρεται σε “κάθε συναλλαγή που σχετίζεται με το WeChat από οποιονδήποτε, ή αφορά οποιαδήποτε ιδιοκτησία που υπόκειται στην αρμοδιότητα των ΗΠΑ με την Tencent Holdings Ltd, τη Shenzhen της Κίνας ή οποιαδήποτε θυγατρικής αυτής της οντότητας”.

Άγνωστο παραμένει επίσης πώς θα επιλέξουν να  απαντήσουν οι τράπεζες και τα app stores στην εντολή ή ακόμα και το πώς θα αντιδράσει η ίδια η Tencent, αφού η μόνη δήλωση που έκανε είναι πως “ερευνούν την εντολή για την πλήρη κατανόησή της”. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, από τον αποκλεισμό ενός γίγαντα από την αμερικανική αγορά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε χονδρικά τους τομείς που εμπλέκεται η Tencent.

  • Κατέχει το 100% της Riot Games, developer του League of Legends
  • Κατέχει το 40% της Epic Games η οποία έχει το Fortnite και την Unreal Engine
  • Κατέχει πάνω από το 80% της Supercell, το studio του Clash of Clans
  • Κατέχει το 11% της Bluehole και εκδίδει το mobile PUBG στην Κίνα
  • Κατέχει μονοψήφια ποσοστά σε διάφορα gaming studios, όπως η Blizzard, η Ubisoft και η Platinum Games
  • Πέρα από το WeChat, έχει τη messaging εφαρμογή QQ με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες
  • Η Tencent Pictures εμπλέκεται στην παραγωγή μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών, όπως Wonder Woman, Venom, Terminator: Dark Fate και Top Gun: Maverick
  • Πληρώνει $1.5 δισεκατομμύριο στο NBA για τα streaming δικαιώματα
  • Κατέχει το 12% του Snapchat
  • Φέτος αγόρασε το 10% του Universal Music Group
  • Κατέχει το 9% του Spotify

 

Μπορεί λοιπόν το TikTok να λαμβάνει την περισσότερη προσοχή αυτή τη στιγμή, το πραγματικό...τσουνάμι όμως ίσως να είναι οι επιπτώσεις της εντολής σε σχέση με την Tencent. Περισσότερα θα μάθουμε σίγουρα όσο πλησιάζει η ημερομηνία εφαρμογής της εντολής το Σεπτέμβριο.