Το Mate 40 θα είναι η τελευταία ναυαρχίδα της Huawei με Kirin επεξεργαστή

Δεμένα τα χέρια της TSMC από το αμερικανικό εμπάργκο
10 Αυγούστου 2020 09:09
Το Mate 40 θα είναι η τελευταία ναυαρχίδα της Huawei με Kirin επεξεργαστή

Ο CEO της Huawei, Richard Yu, επιβεβαίωσε πως το Mate 40 θα είναι και η τελευταία ναυαρχίδα της εταιρίας η οποία θα ενσωματώνει Kirin επεξεργαστή. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, η Huawei δε θα έχει πρόσβαση στις κατασκευαστικές δυνατότητες της TSMC για να συνεχίσει να παράγει Kirin 9000 επεξεργαστές, αφού από εκείνη την ημερομηνία οι Αμερικανοί προμηθευτές δε θα μπορούν να πουλούν εξαρτήματα στην Huawei χωρίς πρότερη έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ταϊβανέζικη TSMC η οποία παράγει το μεγαλύτερο όγκο των Kirin επεξεργαστών, προμηθεύεται αρκετά υλικά από τις ΗΠΑ και οι τελευταίες παραγγελίες που επιτρέπεται να ολοκληρώσει είναι αυτές του Mate 40.

Η Huawei ξόδεψε πάνω από μία δεκαετία εξερευνώντας chipsets, πήγαμε από “χρόνια πίσω”, στο “πολύ πίσω”, στο “ελάχιστα πίσω”, στο “επιτέλους τους φτάσαμε”, στο “προηγούμαστε” και τώρα στο να έχουμε αποκλειστεί. Κάναμε τεράστιες επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη και κάναμε ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Δυστυχώς, όσον αφορά την παραγωγή ημιπυκνωτών, η Huawei δε συμμετείχε στην επένδυση βαριών χαρτιών σε αυτόν τον τομέα, κάναμε μόνο σχεδιασμό chip και αφήσαμε την παραγωγή chip. – Richard Yu

Η Huawei έχει εξασφαλίσει αρκετά Kirin 9000 chips για την παραγωγή 15 εκατομμυρίων Mate 40, αλλά μετά από αυτό θα πρέπει να βρει νέο κατασκευαστή. Μία εναλλακτική είναι η κινεζική SMIC, η οποία έχει αναλάβει ήδη όλη την παραγωγή των Kirin 710A στα 14nm για τα mid-range τηλέφωνα της εταιρίας. Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει και ο Yu, η SMIC δεν έχει ακόμα τις τεχνολογικές δυνατότητες για high-end chips και κατατάσσεται ως πέμπτος κατασκευαστής μετά τις TSMC, Samsung, Global Foundries και UMC. Επιπλέον, η υποδομή των 14nm που διαθέτει είναι δύο γενιές πίσω από την TSMC η οποία βρίσκεται στα 7nm από το 2017.

Tags: