Bill Gates: Η συμφωνία για το TikTok είναι ένα δηλητηριασμένο κύπελλο

Και το Twitter είχε συνομιλίες με το TikTok
09 Αυγούστου 2020 09:59
Bill Gates: Η συμφωνία για το TikTok είναι ένα δηλητηριασμένο κύπελλο

Ο συνιδρυτής της Microsoft φαίνεται προβληματισμένος για τη νέα συμφωνία που επιδιώκει η εταιρία με το TikTok. O Bill Gates σε συνέντευξή του στο Wired, μεταξύ άλλων ξεκαθαρίζει πως η απόκτηση μέρους του TikTok από τη Microsoft δε θα είναι εύκολη διαδικασία.

Ποιος ξέρει τι θα γίνει με τη συμφωνία. Αλλά ναι, είναι ένα δηλητηριασμένο κύπελλο. Το να γίνεις τρανός στην αγορά των social media δεν είναι απλό παιχνίδι, όπως το θέμα της κρυπτογράφησης. Μπορεί να ακουστεί λίγο προς το συμφέρον μου αλλά πιστεύω πως το να είναι πιο ανταγωνιστικό το παιχνίδι είναι καλό για όλους (αναφερόμενος στο Facebook). Αλλά το να έχεις τον Trump να εξοντώνει το μόνο ανταγωνιστή είναι πολύ παράξενο. Συμφωνώ πως η αρχή βάσει της οποίας προχωρά αυτό είναι περίεργη. Το θέμα του μεριδίου της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο περίεργο. Όπως και να έχει, η Microsoft θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά.

Ωστόσο η Microsoft δε φαίνεται να είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για το TikTok. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, το Twitter είχε και αυτό συνομιλίες με την πλατφόρμα για κάποιο “συνδυασμό” Twitter και TikTok και όχι κάποια εξαγορά όπως σημειώνει η εφημερίδα, αφού μία τέτοια συμφωνία θα αντιμετώπιζε τεράστια εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, το αρκετά μικρότερο σε οικονομικά μεγέθη Twitter θα μπορούσε να δοκιμάσει την τύχη του με μία προσφορά, αλλά η Microsoft θεωρείται το αδιαμφισβήτητο φαβορί για κάποια συμφωνία. Από την άλλη, πάλι σύμφωνα με πηγές της WSJ, το Twitter ίσως να αντιμετώπιζε λιγότερες αντιστάσεις από αυτές που θα αντιμετωπίσει η Microsoft, από τα θεσμικά όργανα περί ανταγωνισμού και μονοπωλίων.

Τέλος, το TikTok από την πλευρά του είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να αντισταθεί στον Donald Trump. Πληροφορίες του NPR κάνουν λόγο για μήνυση της εταιρίας προς τη διοίκηση του Trump μέχρι τις 11 Αυγούστου. Η μήνυση θα αμφισβητεί την εκτελεστική εντολή ως αντισυνταγματική, καθώς παραβίασε το δικαίωμα του TikTok να απαντήσει. Επιπλέον, όσον αφορά την απειλή προς την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, θα ισχυριστεί πως η διαταγή βασίζεται σε “υποθέσεις και εικασίες” χωρίς καμία απόδειξη.

Η λογική του TikTok είναι πως η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την εταιρία για το ban και η νομική ομάδα του TikTok θεωρεί αυτήν την κίνηση προσβολή της σωστής διαδικασίας.