Απ΄το κακό στο χειρότερο η Intel: Καθυστερεί τα chips των 7nm έως το 2022

Ίσως ακόμα και το 2023
26 Ιουλίου 2020 11:18
Απ΄το κακό στο χειρότερο η Intel: Καθυστερεί τα chips των 7nm έως το 2022

Εταιρίες κατασκευής ημιαγωγών, όπως η TSMC, έχουν ξεκινήσει ήδη τη διάθεση chips με αρχιτεκτονικές των 7nm, αλλά αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται ζορίζει ιδιαίτερα την Intel, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τα ίδια χρονοδιαγράμματα. Η εταιρία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, πως οι 7nm CPUs θα καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2022, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2023. Αυτό σημαίνει πως η 7nm αρχιτεκτονική είναι τώρα 12 μήνες πίσω από το στόχο, κάτι το οποίο θα επηρεάσει φυσικά και όλο το roadmap της εταιρίας.

Ο προγραμματισμός της εταιρίας για τις 7nm CPU μετακινείται περίπου έξι μήνες σε σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες. Ο κύριος λόγος είναι η απόδοση της διεργασίας των 7nm, η οποία βασίζεται σε πρόσφατα δεδομένα και τείνει περίπου δώδεκα μήνες πίσω από τον εσωτερικό στόχο της εταιρίας.

Ο BEO της Intel, Bob Swan, αποκάλυψε πως βρέθηκε ένα ελάττωμα στη διεργασία των 7nm που προκάλεσε θέματα αποδόμησης. Ως αποτέλεσμα, η Intel θα στραφεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία περιλαμβάνουν χρήση εγκαταστάσεων και χυτηρίων τρίτων εταιριών για βοήθεια στην κατασκευή. Αυτό δε σημαίνει πως οι CPUs της εταιρίας θα καθυστερήσουν, αλλά αντί να ενσωματωθούν στην διεργασία των 7nm, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη διεργασία των 10nm, όπως με τα επερχόμενα chips Tiger Lake και Alder Lake. Η εταιρία θα χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις τρίτων και για την κατασκευή των 7nm Ponte Vecchio GPUs, οι οποίες αναμένονται στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Οι καθυστερήσεις αυτές ίσως να είναι και ο λόγος που η Apple παρατά την Intel για να κατασκευάσει τα δικά της chips. Να σημειώσουμε, πως η TSMC έχει στόχο να κατασκευάσει chips των 3nm μέσα στο 2022.

Tags: