Ο CEO της Epic Games κατηγορεί το App Store της Apple πως είναι το "απόλυτο μονοπώλιο"

Επιτίθεται και στην πολιτική του Google Play Store
26 Ιουλίου 2020 10:49
Ο CEO της Epic Games κατηγορεί το App Store της Apple πως είναι το "απόλυτο μονοπώλιο"

Σε μία συνέντευξή του στο CNBC, ο ιδρυτής και CEO της Epic Games, Tim Sweeney, κατηγόρησε την Apple και την Google πως λειτουργούν με μονοπωλιακές τακτικές στα app stores τους. Το 30% που παίρνουν ως μερίδιο από τις in-app αγορές φαίνεται πως είναι μονόδρομος για τις υπόλοιπες εταιρίες, οι οποίες δεν έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη διάθεση του mobile λογισμικού τους.

Η Apple έχει κλειδώσει και έχει σακατέψει το οικοσύστημα, εφευρίσκοντας ένα απόλυτο μονοπώλιο στη διανομή software, στα έσοδα του software.

Το 2019 η εταιρία κυκλοφόρησε το Epic Game Store, μία πλατφόρμα διανομής software σε Windows και Mac υπολογιστές, όπου οι κρατήσεις επί των πωλήσεων ήταν μόνο 12%. Το Epic Game Store δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα iPhone επειδή η Apple έχει αυστηρές οδηγίες που αποτρέπουν ανταγωνιστικά stores στο App Store.

Αποκλείουν μία ολόκληρη κατηγορία επιχειρήσεων και εφαρμογών από το να συμπεριληφθούν στο οικοσύστημά τους, αποκλείοντας τους ανταγωνιστές από κάθε πτυχή της επιχείρησής τους που θέλουν να προστατέψουν.

Και ενώ το Android μπορεί να φαντάζει πιο φιλικό, ο Sweeney έχει άλλη άποψη. Το Ιούνιο ανακοίνωσε πως η εταιρία του έχει σχέδια να φέρει το Epic Games Store στο Android, αλλά τώρα σημείωσε πως η Google έχει κανόνες που περιπλέκουν και αυτό.

Η Google πρακτικά, σκοπίμως δυσκολεύει ανταγωνιστικά stores, εισάγοντας όρια και εμπόδια στο user interface.

Να σημειώσουμε πως το Fortnite μέχρι πρόσφατα ήταν ένα side-load install που δεν περνούσε από το Google Play app store, επιτρέποντας στην εταιρία να γλιτώσει το μερίδιο της Google του 30%. Η εγκατάσταση όμως δεν ήταν απλή και η Google κατηγόρησε τελικά την Epic πως το Fortnite είχε προβλήματα ασφαλείας στον installer του. Το αποτέλεσμα ήταν το Fortnite να κυκλοφορήσει επίσημα μέσω του Google Play νωρίτερα φέτος.

Αν κάθε developer μπορούσε να δεχθεί πληρωμές μόνος του και να αποφύγει το μερίδιο του 30% από την Apple και την Google, θα περνούσαν αυτά τα χρήματα στους καταναλωτές και οι παίκτες θα έπαιρναν καλύτερες προσφορές σε αντικείμενα. Και θα είχαμε έναν οικονομικό ανταγωνισμό.

Να θυμίσουμε πως τη στιγμή που γίνονται αυτές οι δηλώσεις από τον Sweeney, οι CEO των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών καταθέτουν ενώπιον του Κογκρέσου με κεντρικό θέμα τον ανταγωνισμό.