Το Solar Orbiter μας έδωσε τις πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ξεπερνάνε τις προσδοκίες και αποκαλύπτουν νέα φαινόμενα
19 Ιουλίου 2020 11:59
Το Solar Orbiter μας έδωσε τις πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) σε συνεργασία με τη NASA έδωσαν στη δημοσιότητα τις πιο κοντινές φωτογραφίες που έχουμε από τον Ήλιο. Οι φωτογραφίες καταγράφηκαν από το Solar Orbiter που εκτοξεύτηκε το Φεβρουάριο και αποδεικνύουν τις ικανότητες του σκάφους.

Το πιο κοντινό πέρασμα του Solar Orbiter από τον Ήλιο έγινε στα μέσα Ιουνίου σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Οι εικόνες που έστειλε πίσω στη Γη με χρήση του Extreme Ultraviolet Imager (EUI) είναι εντυπωσιακές, ενώ αποκάλυψε νέα φαινόμενα που δε γνωρίζαμε.

Το Solar Orbiter εντόπισε μικρές εκρήξεις ή εκλάμψεις, εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια φορές μικρότερες από τις ηλιακές εκλάμψεις, για τις οποίες οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα αν είναι απλά μικρές εκδόσεις των ηλιακών εκλάμψεων ή τροφοδοτούνται από άλλους μηχανισμούς. Θεωρούν όμως πως είναι υπεύθυνες για ένα από τα πιο μυστηριώδη φαινόμενα του Ήλιου, τη θέρμανση του ηλιακού στέμματος.

Δεν περιμέναμε τόσο εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο νωρίς. Αυτές οι εικόνες δείχνουν πως το Solar Orbiter έκανε μία εξαιρετική αρχή. – Daniel Muller, ESA

Το Solar Orbiter είχε και αυτό τις δυσκολίες του. Λόγω της πανδημίας το προσωπικό εδάφους ήταν μειωμένο τη στιγμή που έπρεπε να κάνουν κρίσιμους χειρισμούς, ενώ πέρασε μέσα και από τη σκόνη που άφησε η ουρά του κομήτη ATLAS. Ωστόσο η αποστολή συνεχίζεται κανονικά και τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τους πόλους του Ήλιου. Κάθε 11 χρόνια οι πόλοι του Ήλιου αντιστρέφονται, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο ηλιακής δραστηριότητας, η οποία επηρεάζει το ηλεκτρικό δίκτυο στη Γη και θέτει αστροναύτες σε κίνδυνο.

Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μπαίνουμε σε μία νέα εποχή ηλιοφυσικής η οποία θα μεταμορφώσει τη μελέτη του Ήλιου και θα μας βοηθήσει να κάνουμε τους αστροναύτες πιο ασφαλείς καθώς ταξιδεύουν για το πρόγραμμα Artemis στη Σελήνη. – Thomas Zurbuchen, NASA

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πρώτες φωτογραφίες του Solar Orbiter πατώντας εδώ.