Αποκωδικοποιήστε ιερογλυφικά με τη νέα εφαρμογή της Google

Ξεκλειδώστε ένα σύστημα γραφής 4.000 ετών
17 Ιουλίου 2020 10:34
Αποκωδικοποιήστε ιερογλυφικά με τη νέα εφαρμογή της Google

Ο γραπτός λόγος ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν εικόνες για να επικοινωνούν. Μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους που ξέρουν οι περισσότεροι, είναι αυτή των ιερογλυφικών από τους αρχαίους Αιγύπτιους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το γραπτό σύστημα πριν 4.000 χρόνια για να καταγράφουν τις ιστορίες τους. Μέχρι τώρα, μόνο μία μικρή μερίδα επιστημόνων μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιερογλυφικά, να  τα διαβάσουν και να τα γράψουν.

Η Google θέλει να δώσει αυτή τη δυνατότητα στον καθένα και μέσω εκμάθησης μηχανής κυκλοφόρησε ένα νέο εργαλείο ονόματι Fabricius, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιεί τα ιερογλυφικά.

Έως τώρα, οι ειδικοί έπρεπε να ψάχνουν χειροκίνητα σε βουνά βιβλίων για να μεταφράσουν και να αποκωδικοποιήσουν την αρχαία γλώσσα – μία διαδικασία η οποία παρέμενε πρακτικά απαράλλαχτη για πάνω από έναν αιώνα. Το Fabricius περιλαμβάνει το πρώτο ψηφιακό εργαλείο – το οποίο κυκλοφορεί μάλιστα ως ανοιχτός κώδικας για να υποστηρίξει περαιτέρω εξελίξεις στη μελέτη των αρχαίων γλωσσών – το οποίο αποκωδικοποιεί Αιγυπτιακά ιερογλυφικά μέσω εκμάθησης μηχανής.

Η εφαρμογή περιέχει διάφορα modes, όπως το Learn mode με το οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα  γύρω από τα ιερογλυφικά. Υπάρχει επίσης το Play mode με το οποίο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του μηνύματα χρησιμοποιώντας ιερογλυφικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πατήσετε εδώ.