Οι τεχνολογικοί όροι "master" και "slave" καταργούνται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού
Εδώ και λίγους μήνες έχει διαδοθεί μία ευρύτερη προσπάθεια από τους open-source developers, για να αφαιρεθούν από τις γλώσσες προγραμματισμού αναφορές στη σκλαβιά, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την αρχή έκανε το GitHub τον προηγούμενο μήνα, αντικαθιστώντας τον όρο “master” με μία πιο ουδέτερη ονομασία.
For what it’s worth, I’m *super* happy to rename the default branch structure of “master” to “main” and I hope we can all do this together as a community with @github leading the charge by implementing in their product moving forward 🙂
— Una Kravets 👩🏻💻 (@Una) June 11, 2020
Τώρα, ακολούθησαν οι μηχανικοί του Twitter, οι οποίοι πραγματοποιούν από τον Ιανουάριο μία εσωτερική προσπάθεια αντικατάστασης των όρων “master” και “slave”. Επιπλέον, θέλουν να αλλάξουν οποιαδήποτε ορολογία μπορεί να θεωρηθεί ρατσιστική, σεξιστική ή που κάνει διακρίσεις υπέρ ατόμων χωρίς αναπηρίες. Για παράδειγμα το “man hours” σε “person hours”, το “blacklist” σε “denylist” και το “grandfathered” σε “legacy status”.
Inclusive language plays a critical role in fostering an environment where everyone belongs. At Twitter, the language we have been using in our code does not reflect our values as a company or represent the people we serve. We want to change that. #WordsMatter https://t.co/JVO8968B7K
— Twitter Engineering (@TwitterEng) July 2, 2020
Αλλά και η Canon έγινε η πρώτη εταιρία φωτογραφικών που σταμάτησε επίσημα να χρησιμοποιεί τους όρους “master” και “slave” στον εξοπλισμό της.
Η Canon ξεκίνησε να μη χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους από τα τέλη του 2017. Σε όλα τα νέα προϊόντα, αυτοί οι όροι δε χρησιμοποιούνται. Προϊόντα που κυκλοφόρησαν πριν από αυτό το διάστημα και είναι ακόμα διαθέσιμα, θα έχουν ακόμα τους όρους αυτούς αφού είναι φυσικό μέρος της LCD οθόνης και δε μπορεί να αλλάξει από το firmware.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ η τάση αυτή έχει πάρει νέα πνοή με το κίνημα Black Lives Matter, η προσπάθεια απαλλαγής από το master-slave υπάρχει από πολύ παλαιότερα. Το 2003 μία επαρχία του Los Angeles ζήτησε από τους προμηθευτές της και τους εργολάβους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους όρους σε εξοπλισμό υπολογιστών. Το 2014 η ομάδα πίσω από το Drupal online publishing software αντικατέστησε τους όρους με “primary-replica”, ενώ το 2018 οι developers που χρησιμοποιούσαν Python επίσης απέρριψαν τους όρους.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.