Η Europol χάκαρε κρυπτογραφημένα τηλέφωνα και διέλυσε τεράστια εγκληματική οργάνωση (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Εκατοντάδες συνελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη
05 Ιουλίου 2020 11:44
Η Europol χάκαρε κρυπτογραφημένα τηλέφωνα και διέλυσε τεράστια εγκληματική οργάνωση (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Αστυνομικές δυνάμεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης σε συνεργασία με την Europol, προχώρησαν στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάλυσης εγκληματικής οργάνωσης που έχουμε δει στη Γηραιά Ήπειρο με εκατοντάδες συλλήψεις.

Όλα ξεκίνησαν το Μάρτιο, όταν οι hackers της αστυνομίας κατάφεραν να “σπάσουν” την κρυπτογράφηση του EnroChat, μιας πλατφόρμας επικοινωνίας η οποία λειτουργεί σε τροποποιημένα Android τηλέφωνα και χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για συνεννόηση και σχεδιασμό εγκληματικών ενεργειών. Οι χρήστες αγόραζαν τα ειδικά τηλέφωνα έναντι €1.000 και είχαν χαρακτηριστικά όπως κρυπτογράφηση, μηνύματα που διαγράφονταν από το τηλέφωνο του παραλήπτη, ενώ υπήρχε και ένα mode με το οποίο ο χρήστης πληκτρολογούσε τετραψήφιο PIN και όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου διαγράφονταν. Τα τροποποιημένα τηλέφωνα δεν είχαν κάμερα, μικρόφωνο και GPS. Υπήρχε και συνδρομητικό πακέτο για έξι μήνες έναντι €1.500, το οποίο πρόσφερε παγκόσμια κάλυψη και 24ωρη τεχνική υποστήριξη.

Οι αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, σε συνεργασία με την Europol, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν δεδομένα από την 1η Απριλίου, παρακολουθώντας όλες τις συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο. Εκεί ανακάλυψαν συνομιλίες για εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, σχεδιασμό δολοφονιών, ξέπλυμα χρήματος και πολλά ακόμα.

Μετά από δύο μήνες ερευνών, ξεκίνησε η μεγαλύτερη επιχείρηση συλλήψεων στην ιστορία της Ευρώπης. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο έγιναν 746 συλλήψεις, δύο από τους οποίους αστυνομικοί, ενώ κατασχέθηκαν £13.3 εκατομμύρια και ένας μεγάλος αριθμός όπλων και τόνοι ναρκωτικών. Δεκάδες εγκληματικές ομάδες διαλύθηκαν και οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ανήκουν στο “μεσαίο επίπεδο” των συμμοριών, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και “μεγάλα κεφάλια”. Στην Ολλανδία έγιναν 60 συλλήψεις, κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες διάφορων ναρκωτικών, ενώ συλλήψεις έγιναν και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.

Ήταν λες και καθόμασταν στο τραπέζι όπου όλοι οι εγκληματίες συζητούσαν μεταξύ τους. Αυτό που κάνει αυτήν την υπόθεση μοναδική είναι η τεράστια κλίμακα με την οποία καταφέραμε να διαβάζουμε όλα τα μηνύματά τους σε πραγματικό χρόνο.

Σε πολλές από τις έρευνές μας, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συναντούσαμε πολλούς εγκληματίες με τηλέφωνα EnroChat και μετά από λίγο στρέψαμε την προσοχή μας σε αυτό. Διαπιστώσαμε πως αυτό το δίκτυο το χρησιμοποιούσαν πάνω από 90% όταν θέλανε να στείλουν μηνύματα ο ένας στον άλλον και να αποκρύψουν τις επικοινωνίες τους από τις συμβατικές αστυνομικές τεχνικές παρακολούθησης.

Τον Ιούνιο άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες πως το EnroChat έχει τεθεί σε κίνδυνο, οι χρήστες του ξεκίνησαν να πετούν τα τηλέφωνά τους “αλλά ήταν ήδη πολύ αργά”. Η αστυνομία είχε ήδη υποκλέψει εκατομμύρια μηνύματα, κάποια από τα οποία οδήγησαν στην αποτροπή 200 δολοφονιών, απαγωγών και μεγάλων συμφωνιών ναρκωτικών.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βγάζουν τεράστια ποσά χρημάτων. Πολλοί ζουν μία πολυτελή ζωή σε εντυπωσιακά σπίτια, πηγαίνοντας με πολυτελή αυτοκίνητα σε clubs και εστιατόρια, επιδεικνύοντας τον πλούτο τους μερικές φορές, ενώ άλλοι είναι πολύ διακριτικοί.

Μαζί προστατέψαμε το κοινό, συλλαμβάνοντας μεσαίου επιπέδου εγκληματίες και νονούς, αυτούς που υποτίθεται πως δεν αγγίζει κανείς και διαφεύγουν του νόμου εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε τις αποδείξεις για να τους διώξουμε.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που αποκτήθηκε, ερευνάται ακόμα και αναμένεται να οδηγήσει σε εκατοντάδες ακόμα συλλήψεις τους επόμενους μήνες.