Coca-Cola, Unilever και Honda αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Σε διαμαρτυρία για τη στάση των social media εταιριών στο θέμα του ρατσισμού
27 Ιουνίου 2020 10:01
Coca-Cola, Unilever και Honda αποσύρουν τις διαφημίσεις τους από το Facebook

Η υπόσχεση του Mark Zuckerberg να προσθέσει επισημάνσεις στα posts των πολιτικών που παραβαίνουν τους κανόνες του Facebook φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει εταιρίες-κολοσσούς από το να αποσύρουν προσωρινά τις διαφημίσεις τους από την πλατφόρμα.

Coca-Cola, Honda, Hershey, North Face, Patagonia, Ben & Jerry’s, Magnolia Pictures αλλά και ο κολοσσός Unilever (Dove, Lipton, Verizon) και πάνω από 100 άλλες εταιρίες, συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ που οργάνωσε ένας συνασπισμός μεγάλων οργανώσεων με την ονομασία “Stop Hate for Profit”.

Ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου, η Coca-Cola Company θα παύσει κάθε διαφήμιση επί πληρωμή σε όλες τις social media πλατφόρμες για τουλάχιστον 30 ημέρες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το διάστημα για να επαναξιολογήσουμε τα διαφημιστικά μας standards και τις πολιτικές μας για να διαπιστώσουμε αν χρειάζονται εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και τι παραπάνω μπορούμε να περιμένουμε από τους social media συνεταίρους μας για να απαλλαγούμε από τις πλατφόρμες του μίσους, της βίας και του ακατάλληλου περιεχομένου. Θα τους ενημερώσουμε πως περιμένουμε μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης, δράση και διαφάνεια από αυτούς. – James Quincey, CEO Coca-Cola Company

Από τη μεριά του το Facebook δήλωσε:

Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να κρατάμε τις κοινότητές μας ασφαλείς και εργαζόμαστε αδιάκοπα με ειδικούς του χώρου για να ελέγχουμε και να ανανεώνουμε τις πολιτικές μας. Δεχθήκαμε έλεγχο για τα αστικά δικαιώματα και έχουμε κάνει ban 250 οργανισμούς λευκής υπεροχής από το Facebook και το Instagram. Οι επενδύσεις που κάναμε στην AI σημαίνουν πως βρήκαμε σχεδόν το 90% της ρητορικής μίσους πριν μας το αναφέρουν οι χρήστες, ενώ μία πρόσφατη αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε πως το Facebook ανταποκρίθηκε σε περισσότερες αναφορές ρητορικής μίσους μέσα σε 24 ώρες από το Twitter και το YouTube. Ξέρουμε πως έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με οργανισμούς αστικών δικαιωμάτων, GARM και άλλους ειδικούς για να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία, τεχνολογία και πολιτικές για να συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη.

Ο Zuckerberg έχει αρνηθεί  πολλάκις να γίνει ο “κριτής της αλήθειας”, μία έκφραση που επαναλαμβάνει διαρκώς και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν του αρέσει η ιδέα να επεμβαίνει στο λόγο των πολιτικών, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε πως η εταιρία “δεν κάνει αλλαγές στην πολιτικές της εξαιτίας της πίεσης των εσόδων”.

Παρόλα αυτά, ο Zuckerberg ανακοίνωσε πως το Facebook θα αρχίσει να επισημαίνει μέρος του περιεχομένου που αφήνεται να υπάρχει στην πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να το μοιράζεται για να το καταδικάζει.