Η Κίνα ολοκληρώνει το σύστημα γεωεντοπισμού Beidou

Για να ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS
24 Ιουνίου 2020 10:23
Η Κίνα ολοκληρώνει το σύστημα γεωεντοπισμού Beidou

Μετά από δύο δεκαετίες, το παγκόσμιο σύστημα γεωεντοπισμού των Κινέζων είναι πλέον πλήρως λειτουργικό, με τον τελευταίο δορυφόρο να έχει εκτοξευτεί χτες. Η Κίνα ξεκίνησε να σχεδιάζει το Beidou στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και οι πρώτοι δορυφόροι μπήκαν σε λειτουργία το 2000. Πλέον, το σύστημα βρίσκεται στην τρίτη φάση του, έχοντας παγκόσμια κάλυψη.

Το Beidou έρχεται να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα συστήματα γεωεντοπισμού, όπως το Glonass της Ρωσίας, το Galileo της Ευρώπης, αλλά κυρίως το GPS των ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κινεζικών smartphones υποστηρίζουν το Beidou από πέρυσι, ενώ πάνω από 100 εταιρίες και οργανισμοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του. Η κινεζική κυβέρνηση με τη σειρά της κάνει απαραίτητη τη χρήση του Beidou για κάθε όχημα που μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο, επιβατικά λεωφορεία και φορτηγά βαριάς χρήσης.

Πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη σε καιρό ειρήνης, το Beidou θα εξασφαλίσει και στρατιωτικά την Κίνα, αφού δε θα χάσει την πρόσβαση σε παγκόσμιο γεωεντοπισμό αν οι ΗΠΑ τους αποκλείσουν από το GPS σε περίπτωση σύρραξης.