Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης των Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Νορβηγίας ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες για την ιδιωτικότητα

Νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
17 Ιουνίου 2020 10:20
Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης των Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Νορβηγίας ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες για την ιδιωτικότητα

Μία νέα μελέτη της Διεθνούς Αμνηστίας σε αρκετές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών COVID-19, εξάγει ανησυχητικά αποτελέσματα για τρεις από αυτές, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν από “κακές” έως “επικίνδυνες” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή “BeAware Bahrain” του Μπαχρέιν, η “Shlonik” του Κουβέιτ και η “Smittestopp” της Νορβηγίας, παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία του χρήστη ανεβάζοντας τα δεδομένα GPS τακτικά σε έναν κεντρικό server, ενεργώντας έτσι ως εργαλεία μαζικής παρακολούθησης.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και η Νορβηγία καταπάτησαν την ιδιωτικότητα των χρηστών, με πολύ επεμβατικά εργαλεία παρακολούθησης που πάνε πολύ παραπάνω από αυτό που δικαιολογούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της COVID-19. Η ιδιωτικότητα δεν μπορεί να είναι ακόμα μία απώλεια καθώς οι κυβερνήσεις τρέχουν να βγάλουν εφαρμογές.

Στην περίπτωση του Μπαχρέιν μάλιστα, κάποιοι πολίτες που κατέβασαν την εφαρμογή, πήραν άθελά τους μέρος σε ένα game show στην κρατική τηλεόραση ονόματι “Είσαι σπίτι;”. Το παιχνίδι σκοπό είχε να ντροπιάσει αυτούς που δεν τηρούσαν τα μέτρα περιορισμού και η παραγωγή διάλεγε τυχαία τηλεφωνικούς αριθμούς από χρήστες της εφαρμογής χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που είχε συλλέξει η κυβέρνηση.

Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, η Νορβηγία ανακοίνωσε πως αποσύρει άμεσα την εφαρμογή και θα προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της, με την Διεθνή Αμνηστία να τη συγχαίρει για την απόφαση αυτή τονίζοντας πως είναι η σωστή και ελπίζει να ακολουθήσουν και οι άλλες δύο χώρες.