Αγωγή $5 δισεκατομμυρίων στην Google επειδή παρακολουθεί τους χρήστες σε incognito mode

Απορρίπτει τις κατηγορίες η Google και ετοιμάζει την αμυντική γραμμή της
04 Ιουνίου 2020 09:26
Αγωγή $5 δισεκατομμυρίων στην Google επειδή παρακολουθεί τους χρήστες σε incognito mode

Ο Chrome της Google διαθέτει ένα “Incognito Mode” με το οποίο ο χρήστης υποτίθεται πως έχει ένα μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας. Το 2018 είχε αποκαλυφθεί πως αυτό το mode δεν είναι τόσο “ιδιωτικό” όσο θα περίμεναν οι χρήστες και το 2019 η Google πρόσφερε ένα update για να το διορθώσει αυτό.

Δυστυχώς όμως φαίνεται πως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με το θέμα, καθώς μία αγωγή στο περιφερειακό δικαστήριο της βόρειας Καλιφόρνιας ζητά αποζημίωση $5 δισεκατομμυρίων για τα δεδομένα που συλλέγει ο Chrome κατά την περιήγηση των χρηστών υπό το incognito mode.

Σύμφωνα με την αγωγή, κατά την περιήγηση με incognito mode, το Google Analytics, το Google Ad Manager και άλλες εφαρμογές και website plug-ins, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών των τηλεφώνων, συλλέγουν δεδομένα ασχέτως αν οι χρήστες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις. Αυτό βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους του χρήστη, τα χόμπι του, τα αγαπημένα του φαγητά, τις αγοραστικές συνήθειές του, ακόμα και “τις πιο προσωπικές και πιθανώς ντροπιαστικές στιγμές του”.

Η Google δεν μπορεί να συνεχίσει αυτήν την κρυφή και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο.

Η αγωγή περιλαμβάνει εκατομμύρια χρήστες της Google οι οποίοι από τον Ιούνιο του 2016 έχουν περιηγηθεί σε “private mode” και ζητά τουλάχιστον $5.000 αποζημίωση για τον καθένα για παραβίαση του νόμου περί παρακολουθήσεων όπως ορίζεται στη νομοθεσία της Καλιφόρνια.

Η Google με τη σειρά της απορρίπτει τους ισχυρισμούς και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της στα δικαστήρια.

Το Incognito Mode στον Chrome σας δίνει τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε στο internet χωρίς η δραστηριότητά σας να σωθεί στον browser σας ή τη συσκευή σας. Όπως ξεκάθαρα δηλώνουμε κάθε φορά που ανοίγετε μία incognito σελίδα, τα websites μπορεί να συλλέξουν πληροφορίες για το ιστορικό πλοήγησής σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σας. – Jose Castaneda, εκπρόσωπος Google