Η Γαλλία κυκλοφορεί τη δική της εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Μικρή η πρόθεση χρήσης από τους πολίτες
03 Ιουνίου 2020 10:19
Η Γαλλία κυκλοφορεί τη δική της εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών

Η Γαλλία έχει και επίσημα τη δική της εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών των ασθενών COVID-19. Ονομάζεται StopCOVID και ειδοποιεί αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή για 15 λεπτά σε απόσταση ενός μέτρου με κάποιον που επιβεβαιώνεται πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Το StopCOVID δε χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Apple και της Google μιας και είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη της εφαρμογής πριν την κυκλοφορία του API από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Αντίθετα, βασίζεται στο ROBERT, ένα πρωτόκολλο ιχνηλάτησης που αναπτύχθηκε από το Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing project.

Και εδώ, η ιχνηλάτηση γίνεται μέσω Bluetooth. Κάθε χρήστης αναλαμβάνει ένα μόνιμο αριθμό και έπειτα σε κάθε επικοινωνία με άλλη συσκευή δημιουργούνται νέοι εφήμεροι αριθμοί. Αν κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, ο server στέλνει ειδοποίηση σε όλους τους εφήμερους αριθμούς που ήρθαν σε επαφή με το μόνιμο αριθμό.

Όλες αυτές οι εφαρμογές ιχνηλάτησης όμως για να λειτουργήσουν σωστά χρειάζονται υιοθέτηση από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει έως τώρα σε καμία χώρα που διαθέτει τέτοιες εφαρμογές. Στη Γαλλία η οποία είναι μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον κορωνοϊό με 150.000 κρούσματα και 28.000 θανάτους, λιγότεροι από τους μισούς πολίτες είναι πρόθυμοι να κατεβάσουν την εφαρμογή.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, περίπου το 80% των smartphone χρηστών πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για να μπορέσει να καταπολεμηθεί η διασπορά της ασθένειας, ένα ποσοστό που μεταφράζεται στο 56% του γενικού πληθυσμού. Ακόμα όμως και με λιγότερους χρήστες, η εφαρμογή δεν είναι άχρηστη, αφού και ένας ή δύο υποψήφιοι ασθενείς να ειδοποιηθούν είναι κέρδος.