Και η Ιταλία χρησιμοποιεί την τεχνολογία των Apple και Google για ιχνηλάτηση επαφών

Κυκλοφόρησε την εφαρμογή Immuni
02 Ιουνίου 2020 10:19
Και η Ιταλία χρησιμοποιεί την τεχνολογία των Apple και Google για ιχνηλάτηση επαφών

Μετά την Ελβετία και τη Λετονία, η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στη Γηραιά Ήπειρο η οποία υιοθετεί την τεχνολογία ιχνηλάτησης επαφών που ανέπτυξε από κοινού η Apple με την Google για την καταπολέμηση της διασποράς της COVID-19. Η εφαρμογή ονομάζεται Immuni και θα είναι διαθέσιμη στις 8 Ιουνίου, αρχικά σε τέσσερις περιοχές της Ιταλίας – Liguria, Abruzzo, Marche και Puglia – πριν διατεθεί στην υπόλοιπη χώρα αργότερα.

Να θυμίσουμε πως η Ιταλία είναι μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν πιο σκληρά από τον κορωνοϊό, θερίζοντας πάνω από 33.000 ζωές. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιεί Bluetooth για να ανταλλάσσει κρυπτογραφημένα κλειδιά κάθε φορά που δύο συσκευές έρχονται σε κοντινή απόσταση για εύλογο χρονικό διάστημα. Έπειτα, αν κάποιος από αυτούς έχει μολυνθεί με τον ιό, το τηλέφωνο θα ειδοποιεί αυτούς που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του για να αυτό-απομονωθούν και να κάνουν εξετάσεις.

Φυσικά υπάρχουν ανησυχίες περί ιδιωτικότητας με την ιταλική κυβέρνηση να δηλώνει πως η εφαρμογή δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα τοποθεσίας. Τα δεδομένα αποθηκεύονται μόνο στη συσκευή και είναι κρυπτογραφημένα, ενώ κρυπτογραφημένες είναι και οι συνδέσεις μεταξύ των εφαρμογών και των servers. Όλες οι πληροφορίες που αποθηκεύονται είτε στις συσκευές είτε στους servers θα διαγραφούν όταν δεν είναι πλέον απαραίτητες ή μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης όμως, μόνο το 44% των Ιταλών δήλωσαν πως ίσως να κατεβάσουν την εφαρμογή.