Η Δανία θα δημιουργήσει δύο "ενεργειακά νησιά" με ανεμογεννήτριες

Η μεγαλύτερη επένδυση υποδομών στην ιστορία της χώρας
24 Μαΐου 2020 12:31
Η Δανία θα δημιουργήσει δύο "ενεργειακά νησιά" με ανεμογεννήτριες

Η Δανία ειναι ήδη ο παγκόσμιος ηγέτης παραγωγής αιολικής ενέργειας και τώρα ανακοίνωσε τα σχέδια της να δημιουργήσει δύο τεράστια “ενεργειακά νησιά” τα οποία θα αυξήσουν την παράκτια ενεργειακή παραγωγή της Ευρώπης κατά 54%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση υποδομών στην ιστορία της Δανίας και θα κοστίσει €37 δισεκατομμύρια, ενώ θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων της χώρας κατά 70% μέσα σε μία δεκαετία.

Το γεγονός πως βρισκόμαστε στη μέση μίας υγειονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο, δε σημαίνει πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι μικρότερο. Βρισκόμαστε και σε κλιματική κρίση. Αν μη τι άλλο, μας δείχνει πως στην τελική είμαστε όλοι στα χέρια της φύσης. – Dan Jorgensen, Υπουργός Κλίματος

Με το νέο πρόγραμμα, η ήδη υπάρχουσα νήσος Bornholm στη Βαλτική και ένα νέο, πλήρως τεχνητό νησί στη Βόρεια Θάλασσα, θα διαμορφωθούν ως κόμβοι για πολλαπλές μεγάλες εκτάσεις ανεμογεννητριών. Συνολικά θα παράγονται 2GW παράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2030. Το νησί στη Βόρεια Θάλασσα θα έχει δυνατότητα επέκτασης έως και 10GW σε βάθος χρόνου, ενώ θα περιλαμβάνει και εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που κατασκεύασε παράκτιες ανεμογεννήτριες το 1991, ενώ εκεί εδρεύουν και οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής αιολικής ενέργειας, οι Orsted και Vestas. Το project είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς σύμφωνα με την International Energy Agency, λόγω του κορωνοϊού, οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος είναι μόλις το 1/3 από αυτές του 2019, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1996.