Η τεχνολογία ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 της Google και της Apple είναι έτοιμη

Διαθέσιμη ήδη σε κυβερνήσεις
21 Μαΐου 2020 09:20
Η τεχνολογία ιχνηλάτησης επαφών COVID-19 της Google και της Apple είναι έτοιμη

Η Google και η Apple συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας η οποία θα λειτουργεί και στα δύο οικοσυστήματα και θα ιχνηλατεί τις επαφές θυμάτων COVID-19, στέλνοντας ειδοποίηση σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Τώρα η τεχνολογία είναι έτοιμη, ονομάζεται Exposure Notifications (Ειδοποιήσεις Έκθεσης) και θα είναι διαθέσιμη με τη νέα αναβάθμιση των δύο λειτουργικών συστημάτων.

Πρακτικά δεν πρόκειται για μία ολοκληρωμένη εφαρμογή, αλλά για ένα API το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυβερνήσεις και προγραμματιστές για να δημιουργήσουν δικές τους εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών. Το πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία αυτή μπορείτε να το δείτε εδώ. Το γεγονός πως είναι ενσωματωμένη σε iOS και Android σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες υιοθέτησης από μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, μιας και η συμμετοχή σε μία τέτοια εφαρμογή είναι καθαρά εθελοντική. Οι χρήστες θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να μοιραστούν οι πληροφορίες τους αν αρρωστήσουν, ακόμα και τότε όμως η ανωνυμία τους παραμένει.

Έως τώρα 22 χώρες από πέντε ηπείρους έχουν ζητήσει το API από Google και Apple. Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του API, η χρήση του περιορίζεται σε μία εφαρμογή ανά χώρα, με εξαιρέσεις σε περιπτώσεις πολιτειών. Συμβατές συσκευές θα είναι όσες τρέχουν iOS 13.5 ή Android 6.0 και μεταγενέστερα.