Ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή στη Γη μαύρη τρύπα

Ανήκει σε σύστημα που φαίνεται με γυμνό μάτι
07 Μαΐου 2020 11:02
Ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή στη Γη μαύρη τρύπα

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων κάνουν λόγο για πάνω από 10 εκατομμύρια μαύρες τρύπες στο γαλαξία μας και τώρα ανακάλυψαν αυτήν που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη. Βρίσκεται στο σύστημα HR6819 το οποίο αποτελείται από δύο άστρα και βρίσκεται 1.000 έτη φωτός μακριά. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τη μαύρη τρύπα παρατηρώντας πως τα άστρα κινούνταν σε τροχιά γύρω από ένα αθέατο αντικείμενο και υπολογίζοντας την τροχιά του εσωτερικού άστρου κατάλαβαν πως αυτό το αντικείμενο έπρεπε να έχει τέσσερις φορές τη μάζα του Ήλιου μας, οπότε έπρεπε να είναι μία μαύρη τρύπα.

Το σύστημα βρίσκεται αρκετά κοντά μας για να το παρατηρήσει κάποιος που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο ακόμα και με γυμνά μάτια σε μία καθαρή, ξάστερη βραδιά. Βρίσκεται στον αστερισμό του Τηλεσκόπιον.

Πρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια μαύρες τρύπες εκεί έξω, αλλά εμείς γνωρίζουμε μόνο λίγες. Ξέροντας τι να ψάξουμε μας βάζει σε καλύτερη θέση για να τις βρούμε. – Thomas Rivinius, ESO

Μετά την αποκάλυψη πως αυτό που θεωρούσαν ως διπλό σύστημα αποκαλύφθηκε πως είναι τελικά τριπλό, οι επιστήμονες αναθεωρούν και άλλες περιπτώσεις καθώς αυτό που βλέπουμε “είναι μόνο η κορυφή ενός εντυπωσιακού παγόβουνου”.

Καταλάβαμε πως ένα άλλο σύστημα, το LB-1, μπορεί επίσης να είναι τριπλό και χρειαζόμαστε περισσότερες παρατηρήσεις για να σιγουρευτούμε. Το LB-1 είναι λίγο πιο μακριά από τη Γη αλλά πολύ κοντά με αστρονομικούς όρους, οπότε αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα τέτοια συστήματα. Βρίσκοντάς τα και μελετώντας τα μπορούμε να μάθουμε πολλά για το σχηματισμό και την εξέλιξη αυτών των σπάνιων άστρων τα οποία ξεκινούν τη ζωή τους με παραπάνω από 8 φορές τη μάζα του Ήλιου μας και καταλήγουν σε έκρηξη supernova αφήνοντας πίσω μία μαύρη τρύπα. – Marianne Heida, μεταδιδακτορική στο ESO