Η επιτυχημένη δοκιμή του νέου πυραύλου της Κίνας της ανοίγει την πόρτα για νέα εποχή στο διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκινάει την κατασκευή του νέου της διαστημικού σταθμού
06 Μαΐου 2020 11:05
Η επιτυχημένη δοκιμή του νέου πυραύλου της Κίνας της ανοίγει την πόρτα για νέα εποχή στο διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ)

Απόλυτα κρίσιμη για τα σχέδια της Κίνας στο διάστημα και κυρίως για την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού ήταν η χτεσινή εκτόξευση του νέου διαστημικού της σκάφους. Το Long March 5B εκτοξεύτηκε χτες από το Wenchang Satellite Launch Center στη νήσο Hainan με απόλυτη επιτυχία και 20 λεπτά αργότερα την εκτόξευση επιβεβαίωσε και η CASC (China Aerospace Science and Technology Corp.).

Το νέας γενιάς σκάφος έφτασε σε τροχιά 488 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση, ενώ στα τρία λεπτά αποσπάστηκαν οι τέσσερις βοηθητικοί πύραυλοι. Διαθέτει δυνατότητα μεταφοράς 22 μετρικών τόνων, ξεπερνώντας τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη μεταφορά εξοπλισμού για την κατασκευή του κινεζικού διαστημικού σταθμού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

Πέρα από την κατασκευή του σταθμού όμως, το Long March 5B θα επιτρέψει στην Κίνα να πραγματοποιήσει και τα σχέδια της για το βαθύ διάστημα, όπως την αποστολή ενός orbiter και lander στον Άρη τον Ιούλιο.

Ο Long March 5B των 53.66 μέτρων και των 849 τόνων χρησιμοποιεί δύο YF-77 κινητήρες και τέσσερις kerolox πλευρικούς πυραύλους για να φέρει το σκάφος στα 8.000 χιλιόμετρα απόσταση από την επιφάνεια. Είναι ικανό για μεταφορά έξι αστροναυτών ή τριών αστροναυτών και 500 κιλών φορτίου. Η νέα γενιά πυραύλων της Κίνας χρησιμοποιεί ως καύσιμο συνδυασμούς υγρού υδρογόνου ή κηροζίνης με υγρό οξυγόνο.

Η Κίνα έχει σχεδιάσει 12 αποστολές για την κατασκευή του κινεζικού διαστημικού σταθμού.