Η Γαλλία ξεκινά τη χρήση εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών στις 11 Μαΐου

Απομακρύνεται η πιθανότητα μίας πανευρωπαϊκής λύσης
04 Μαΐου 2020 09:51
Η Γαλλία ξεκινά τη χρήση εφαρμογής ιχνηλάτησης επαφών στις 11 Μαΐου

Η γαλλική εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών “StopCOVID” ξεκινά τη λειτουργία της στις 11 Μαΐου, όταν αρχίσει δηλαδή και η Γαλλία να άρει τους περιορισμούς του lockdown. Ο Υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Γαλλίας τόνισε πως η εφαρμογή θα είναι καθοριστική στη στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα.

Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό σχετικά με αυτήν την εφαρμογή, αλλά δεν είναι ούτε και τεχνολογική φιλαρέσκεια. Είναι μόνο χρήσιμη αν ενσωματωθεί σε ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας.

Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επέλεξαν την επικεντρωμένη προσέγγιση μέσω Bluetooth “χειραψιών” των τηλεφώνων, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ασιατικών χωρών που επέλεξαν τη χρήση δεδομένων τοποθεσίας. Ωστόσο αυτό έφερε τη σύγκρουση της Γαλλίας με την Apple, τη βοήθεια της οποίας χρειάζεται για να λειτουργήσει η εφαρμογή στο iOS.

Η γαλλική υγεία και τεχνολογική εθνική κυριαρχία είναι η ελευθερία της χώρας να μας να μπορεί να έχει επιλογές και να μη δεσμεύεται από τις επιλογές μίας μεγάλης εταιρίας, όσο καινοτόμας και αποδοτικής και να είναι.

Πάνω από δέκα εφαρμογές ιχνηλάτησης αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Αρχικά, στόχος ήταν μία πανευρωπαϊκή εφαρμογή με PEPP-PT πλαίσιο, ωστόσο αυτό εγκαταλήφθηκε όταν Ελβετία και Ισπανία αποχώρησαν λόγω διαφωνιών για το πού θα αποθηκεύονται τα δεδομένα. Η Γερμανία εγκατέλειψε τα σχέδια της ακόμα και για μία εθνική εφαρμογή και στρέφεται σε Google και Apple για λύση. Το Βέλγιο ακύρωσε και αυτό την ανάπτυξη της εφαρμογής του και θα συνεχίσει με την ιχνηλάτηση μέσω ανθρώπινου δυναμικού, όπως έκανε έως τώρα.