Η NASA επιλέγει τρεις εταιρίες για να αναπτύξουν το διαστημικό όχημα που θα πάει στη Σελήνη

Εκτός η Boeing
02 Μαΐου 2020 10:34
Η NASA επιλέγει τρεις εταιρίες για να αναπτύξουν το διαστημικό όχημα που θα πάει στη Σελήνη

Η NASA έχει δεσμευτεί να πάει έναν άντρα και μία γυναίκα στη Σελήνη μέχρι το 2024 με το πρόγραμμα Artemis και τώρα επέλεξε τις τρεις εταιρίες οι οποίες θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν το διαστημικό όχημα που θα προσεληνωθεί εκεί. Οι εταιρίες θα μοιραστούν επιδότηση $967 εκατομμυρίων, όχι όμως ισότιμα. Οι δύο εταιρίες που θα έχουν κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο μέσα σε 10 μήνες, θα επιλεγούν για να συνεχίσουν. Αξιοσημείωτη απουσία από την τριάδα είναι η Boeing, της οποίας η πρόταση μάλλον δεν έπεισε.

Ξεκινώντας λοιπόν με την Blue Origin, θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του Integrated Lander Vehicle (ILV), ένα lander τριών σταδίων το οποίο θα εκτοξευθεί με το δικό της New Glenn Rocket System. Η Blue Origin έλαβε και το μεγαλύτερο συμβόλαιο από τους άλλους δύο ύψους $579 εκατομμυρίων, κυρίως λόγω της σημαντικής προόδου που έχει σημειώσει στα αρχικά στάδια της έρευνας.

Dynetics και SpaceX έλαβαν $253 εκατομμύρια και $135 εκατομμύρια αντίστοιχα. Η πρώτη για το Dynetics Human Landing System (DHLS), ένα lander το οποίο θα είναι το πιο προσβάσιμο στους αστροναύτες από το έδαφος, ενώ θα εκτοξευτεί με το ULA Vulcan σύστημα. H SpaceX αναπτύσσει το Starship, το οποίο θα εκτοξευτεί με Super Heavy πύραυλο της εταιρίας.