Η Amazon απέλυσε δύο υπαλλήλους που της ασκούσαν κριτική

Ενώ προχώρησε στην πρόσληψη 75.000 ακόμα εργαζομένων
15 Απριλίου 2020 12:04
Η Amazon απέλυσε δύο υπαλλήλους που της ασκούσαν κριτική

Η Amazon γνωρίζει πρωτοφανή πρόοδο στις επιχειρήσεις της εν μέσω κορωνοϊού, μιας και ο αποκλεισμός στο σπίτι έχει εκτοξεύσει τις online παραγγελίες προϊόντων. Μάλιστα οι δουλειές πάνε τόσο καλά, που εκτός από τους 100.000 υπαλλήλους που έχει προσλάβει τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την πρόσληψη ακόμα 75.000 εργαζομένων για την ενίσχυση των Amazon Fresh και Whole Foods Market υπηρεσιών της. Η κίνησή της αυτή μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα και τη δημόσια ευγνωμοσύνη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Mike Pence.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα από την πλευρά των εργαζομένων από ότι φαίνεται. Οι διαμαρτυρίες υπαλλήλων για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας αυξάνονται, ενώ η Amazon απέλυσε δύο εργαζομένους οι οποίοι κατέκριναν την εταιρία για τις πρακτικές της. Σύμφωνα με την Amazon οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν επειδή παραβίασαν την πολιτική εξωτερικής επικοινωνίας της εταιρίας, υπό την οποία οι υπάλληλοι δεν μπορούν να μιλούν για την εταιρία δημόσια χωρίς πρότερη έγκριση από τη διοίκηση.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να ασκεί κριτική στις συνθήκες εργασίας που προσφέρει ο εργοδότης, αλλά αυτό δεν έρχεται με ασυλία έναντι των εσωτερικών πολιτικών. Απολύσαμε αυτούς τους υπαλλήλους για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις εσωτερικών πολιτικών. – Amazon

Και οι δύο γυναίκες είναι μέλη της Amazon Employees for Climate Justice και έχουν συμμετέχει ενεργά και στο παρελθόν σε διαμαρτυρίες σχετικά με τις κλιματικές πρακτικές της Amazon, ενώ με την έλευση της πανδημίας ζητούσαν καλύτερες συνθήκες ασφαλείας και προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζομένους της εταιρίας.

Στοχεύουν τους πιο εμφανείς ηγέτες με σκοπό να σιωπήσουν τους πάντες. – Emily Cunningham

Πριν από την απόλυση των δύο γυναικών είχε απολυθεί και ο Chris Smalls, αυτός που ουσιαστικά ενημέρωσε τον Τύπο για τις φτωχές συνθήκες ασφαλείας στις αποθήκες της Amazon, ενώ ήταν και ένας εκ των διοργανωτών στη διαμαρτυρία έξω από την αποθήκη του Staten Island. Για αυτήν την απόλυση η Amazon δήλωσε πως προήλθε μετά από αγνόηση του Smalls, εντολής από τον προϊστάμενό του περί καραντίνας.

Η Amazon μόλις μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να διαθέτει μάσκες στο προσωπικό της και να πραγματοποιεί ελέγχους για πυρετό.