Κορωνοϊός: Εμβόλιο και θεραπείες

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;
12 Απριλίου 2020 13:38
Κορωνοϊός: Εμβόλιο και θεραπείες

Η μάχη εναντίον του κορωνοϊού έχει συσπειρώσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με έναν τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Πάνω από 70 χώρες συμμετέχουν πλέον στην έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ περίπου 20 ιδρύματα και εταιρίες ανταγωνίζονται για το ποια θα προσφέρει πρώτη το εμβόλιο. Ο διευθυντής του ΠΟΥ μάλιστα, Dr. Tedros Adhanom, δήλωσε πως η έρευνα γύρω από τις θεραπείες και το εμβόλιο “έχει επιταχύνει σε απίστευτη ταχύτητα” που ποτέ πριν δεν έχει καταστεί δυνατό.

Σημαντικό ρόλο στη διεθνή αντιμετώπιση του ιού έπαιξαν τα κινεζικά εργαστήρια τα οποία κατέγραψαν το γονιδίωμα του ιού στις αρχές Ιανουαρίου και το μοιράστηκαν με όλο τον κόσμο, επιτρέποντας να αναπτυχθούν εγκαίρως tests πριν να ξεκινήσει η εξάπλωση του ιού στη Δύση και επιτρέποντας να ξεκινήσει άμεσα και η έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου.

Θα δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό και θα διορίσουμε αξιωματούχους από βορά και νότο, οι οποίοι θα βρουν τις λεπτομέρειες της επιτάχυνσης της παραγωγής αλλά ταυτόχρονα θα βρουν τρόπο διασφάλισης ίσης διανομής. Όταν ένα εμβόλιο ή φάρμακο είναι έτοιμο, πρέπει να μπορούμε να το παρέχουμε σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ έχοντος και μη έχοντος.

Το εμβόλιο είναι αυτό που θα έρθει τελευταίο, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη η εύρεση φαρμάκων ή κοκτέιλ φαρμάκων για την αντιμετώπιση της COVID-19. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας ωθεί βιαστικά προς κάποια φαρμακευτική ουσία, καθώς καθημερινά βλέπουμε πως χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς σε διάφορες χώρες. Οι δοκιμές βρίσκονται σε προκαταρκτικό επίπεδο.

Μερικά από αυτά τα φάρμακα επηρεάζουν τη διάρκεια της ασθένειας, άλλα τη σοβαρότητά της. Και ποιες δόσεις πρέπει να δοθούν σε ποιους ασθενείς, σε ποιο στάδιο της νόσου δεν έχει ακόμα οριστεί. Δεν είχαμε ποτέ μία συγκριτική ομάδα στην οποία να είχαμε μία τυχαία προσέγγιση της θεραπείας με το φάρμακο και θεραπείας χωρίς το φάρμακο. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχει ακόμα καμία αποδεδειγμένη θεραπεία ή φάρμακο για την COVID-19.