Η Google αποκαλύπτει πόσο τηρούν οι Έλληνες τα μέτρα περιορισμού

Σε ποσοστά οι μετακινήσεις
03 Απριλίου 2020 13:39
Η Google αποκαλύπτει πόσο τηρούν οι Έλληνες τα μέτρα περιορισμού

Ένα νέο εργαλείο επιστρατεύει η Google για να βοηθήσει κυβερνήσεις και ειδικούς υγείας να καταλάβουν πώς ανταποκρίνονται οι άνθρωποι στις οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Βασισμένοι στα δεδομένα του ιστορικού τοποθεσίας των χρηστών, δημιούργησε το COVID-19 Community Mobility Reports, στο οποίο χρησιμοποιεί ανώνυμα και συγκεντρωτικά δεδομένα για να παρουσιάσει ένα PDF με τη χώρα που μας ενδιαφέρει και τις συνήθειες μετακίνησης του πληθυσμού.

Καθώς κοινωνίες από όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στην πανδημία του COVID-19, έχει υπάρξει μία ολοένα και αυξανόμενη έμφαση στις στρατηγικές υγείας, όπως η κοινωνική απόσταση, για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης. Στο Google Maps χρησιμοποιούμε συγκεντρωτικά, ανώνυμα δεδομένα για να δείξουμε πόσο κόσμο έχουν συγκεκριμένα μέρη – βοηθώντας στην αναγνώριση του πότε μία τοπική επιχείρηση θα έχει τον περισσότερο κόσμο. Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας μας είπαν πως αυτού του είδους τα δεδομένα, μπορούν να είναι χρήσιμα καθώς θα παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για την καταπολέμηση του COVID-19.

Το εργαλείο της Google καλύπτει 131 χώρες, ενώ σε μερικές υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα δεδομένα για πολιτείες και επαρχίες. Τα δεδομένα παίρνουν ως βάση αναφοράς τις μετακινήσεις που έγιναν από τα μέσα Φεβρουαρίου και καταλήγουν στα τέλη Μαρτίου.

Στην Ελλάδα λοιπόν τα νούμερα δείχνουν πως οι μετακινήσεις για διασκέδαση και αγορές, όπως εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλα, έχουν μειωθεί κατά 80%.

Η μείωση των μετακινήσεων για ψώνια τροφίμων και φαρμακεία έχει μειωθεί κατά 41%, ενώ οι επισκέψεις σε πλατείες, πάρκα, προβλήτες και παραλίες έχουν μειωθεί κατά 55%. Οι Έλληνες φαίνεται πως αποφεύγουν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τρένα, ηλεκτρικό, μετρό και λεωφορεία να σημειώνουν μείωση 76%. Τέλος, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν κλείσει και αρκετούς να εργάζονται από το σπίτι, οι μετακινήσεις από και προς το χώρο εργασίας έχουν μειωθεί 53%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ο χρόνος που περνάμε σπίτι έχει αυξηθεί κατά 20%.