Hacker έκλεψε τον πηγαίο κώδικα της GPU του Xbox Series X

Δεν υποχωρεί όμως η AMD
26 Μαρτίου 2020 10:30
Hacker έκλεψε τον πηγαίο κώδικα της GPU του Xbox Series X

Σε περιπέτειες έχει μπει η AMD τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας μίας hacker η οποία κατάφερε να κλέψει από την εταιρία υλικό από ένα υποσύνολο τωρινών και μελλοντικών καρτών γραφικών. Σύμφωνα με το TorrentFreak, τα αρχεία περιέχουν τον πηγαίο κώδικα του Navi 10 hardware (για παράδειγμα τη Radeon RX 5700), τη μελλοντική Navi 21, καθώς και την Arden GPU που βρίσκουμε μέσα στο Xbox Series X. Η hacker μάλιστα ανάρτησε στο GitHub μερικά από τα αρχεία, πριν το GitHub τα κατεβάσει μετά από ειδοποίηση της AMD.

Το TorrenFreak ήρθε σε επικοινωνία με τη hacker η οποία δήλωσε:

Το Νοέμβριο του 2019 βρήκα πηγαίο κώδικα της AMD Navi GPU σε έναν παραβιασμένο υπολογιστή. Ο χρήστης δεν πήρε κανένα μέτρο για την αποφυγή του leak. Ο πηγαίος κώδικας προς έκπληξή μου ήταν σε έναν απροστάτευτο computer/server και τον απέκτησα μέσω κάποιων exploits. Αργότερα έμαθα για τα αρχεία που περιείχε. Δεν ήταν καν κρυπτογραφημένα κάτι το οποίο είναι λυπηρό.

Δε μίλησα στην AMD για αυτό επειδή είμαι σίγουρη πως αντί να αποδεχτούν το λάθος τους και να προχωρήσουν, θα με μήνυαν. Οπότε γιατί να μην το διαρρεύσω σε όλους;

Σύμφωνα με το TorrentFreak η hacker διέθεσε μόνο ένα πακέτο κώδικα στο GitHub. Την αξία των συνολικών πακέτων την υπολογίζει η ίδια σε $100 εκατομμύρια και θα προσπαθήσει να την πουλήσει στη μαύρη αγορά.

Αν δε βρω αγοραστή, απλά θα διαρρεύσω τα πάντα.

Η AMD ωστόσο δε φαίνεται να υποκύπτει, καθώς θεωρεί πως ο κλεμμένος κώδικας “δεν είναι απαραίτητος στην ανταγωνιστικότητά μας ή την ασφάλειά μας” και έχει αφήσει την υπόθεση στα χέρια του νόμου.

Στην AMD, η ασφάλεια των δεδομένων και η προστασία της πνευματικής μας ιδιοκτησίας είναι προτεραιότητα. Το Δεκέμβριο του 2019 επικοινώνησε κάποια μαζί μας η οποία ισχυριζόταν πως είχε στα χέρια της τα αρχεία δοκιμών που σχετίζονταν με ένα υποσύνολο των τωρινών και μελλοντικών μας προϊόντων γραφικών, κάποια από τα οποία ανέβασε online, αλλά έχουν κατέβει ήδη.

Ενώ γνωρίζουμε πως η δράστρια έχει επιπλέον αρχεία τα οποία δεν έχουν γίνει δημόσια, θεωρούμε πως οι κλεμμένες IP γραφικών δεν είναι απαραίτητες στην ανταγωνιστικότητά μας ή την ασφάλεια των προϊόντων γραφικών μας. Δε γνωρίζουμε να η δράστρια διαθέτει άλλες IP της AMD.

Συνεργαζόμαστε στενά με τις διωκτικές αρχές και άλλους ειδικούς που λαμβάνουν μέρος στην έρευνα.