Το Ισραήλ θα παρακολουθεί τα τηλέφωνα των πολιτών του με αφορμή τον κορωνοϊό

Χρησιμοποιώντας “αντι-τρομοκρατική” τεχνολογία
16 Μαρτίου 2020 09:45
Το Ισραήλ θα παρακολουθεί τα τηλέφωνα των πολιτών του με αφορμή τον κορωνοϊό

Στη μάχη ενάντια του κορωνοϊού ρίχνει τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησής του το Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει “αντι-τρομοκρατική” τεχνολογία εντοπισμού για να ανιχνεύσει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με φορείς του ιού.

Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογία… ψηφιακά μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία.

Ωστόσο οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας αντιδρούν σε αυτήν την κίνηση του Ισραήλ. Προειδοποιούν πως η αντι-τρομοκρατική τεχνολογία περιλαμβάνει ανίχνευση του χρήστη του τηλεφώνου σε πραγματικό χρόνο και ειδοποίηση των αρχών αν παραβιάσει την καραντίνα. Επιπλέον, από τα metadata θα είναι ικανοί να διαπιστώσουν όλες τις επαφές και τις μετακινήσεις των ασθενών.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, δήλωσε πως η επιβολή της καραντίνας δεν είναι ακόμα στο τραπέζι.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρήσης αυτών των τεχνολογιών για την επιβολή ή τον εντοπισμό όσον αφορά τις οδηγίες καραντίνας.

Ο Netanyahu δήλωσε με τη σειρά του πως δεν είχε άλλη επιλογή λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και πως ο ιός είναι “ένας αόρατος εχθρός που πρέπει να εντοπιστεί”.

Σε όλα μου τα χρόνια ως πρωθυπουργός απέφυγα να χρησιμοποιήσω τέτοια μέσα στους πολίτες αλλά δεν υπάρχει επιλογή.