Ρωσικό δικαστήριο αποφασίζει πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα

Ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα παρακολούθησης στον κόσμο παραμένει ανέπαφο
09 Μαρτίου 2020 11:18
Ρωσικό δικαστήριο αποφασίζει πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα

Η Μόσχα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα παρακολούθησης μέσω καμερών στον κόσμο. Το δίκτυό της που κόστισε 3.3 δισεκατομμύρια ρούβλια (€39 εκατομμύρια) αποτελείται από 105.000 κάμερες και η έλευση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σίγουρα δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στις Αρχές. Και ενώ σε άλλα μέρη του πολιτισμένου κόσμου αυτή η τεχνολογία απορρίπτεται ως παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων καθώς το περιθώριο λάθους είναι ακόμα σημαντικά μεγάλο, τα ρωσικά δικαστήρια αποφάσισαν πως δεν παραβιάζει την ιδιωτικότητα των Ρώσων πολιτών.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια που η υπόθεση βρισκόταν στα δικαστήρια, το σύστημα λειτουργούσε κανονικά για να διασφαλιστεί πως οι πολίτες τηρούσαν τις οδηγίες περί κατ’ οίκου περιορισμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊού.

Το Τμήμα Τεχνολογίας (DIT) της Μόσχας το οποίο διαχειρίζεται το σύστημα, ισχυρίζεται πως το χρησιμοποιεί σε πολυσύχναστες περιοχές για να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και πως τα πλάνα σβήνονται πέντε μέρες μετά.

Η καταγγελία υποστηρίζει πως το software παραβιάζει την ιδιωτικότητα των πολιτών επειδή επιτρέπει τη μαζική συγκέντρωση δεδομένων από τις Αρχές χωρίς καμία υποψία παραβατικής συμπεριφοράς. Ο δικηγόρος των ακτιβιστών που κίνησαν τις νομικές διαδικασίες κατά της λειτουργίας του συστήματος δήλωσε μετά την απόφαση:

Η απόφαση δείχνει πως δεν υπάρχουν νομικές άμυνες έναντι του συστήματος αναγνώρισης προσώπου. – Kirill Koroteev