Το Like σε ρητορική μίσους μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα

Απόφαση-σταθμός από ελβετικό δικαστήριο
23 Φεβρουαρίου 2020 11:45
Το Like σε ρητορική μίσους μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα

Μία υπόθεση σε δικαστήρια της Ελβετίας μάλλον πρέπει να κάνει κάποιους πιο προσεκτικούς στη δραστηριότητά τους στο internet. Ο κατηγορούμενος είχε κάνει Like σε Facebook posts τα οποία κατηγορούσαν τον ακτιβιστή δικαιωμάτων των ζώων, Erwin Kessler ως αντισημίτη και νεοναζί. Η απόφαση του δικαστηρίου από το 2017 όρισε την πληρωμή προστίμου για τη διασπορά ρητορικής μίσους και τώρα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε αυτήν την απόφαση.

Το δικαστήριο έκρινε πως το Like και το Share του Facebook μπορούν να βελτιώσουν την ορατότητα ενός post και έτσι να συμβάλλουν στη διασπορά ρητορικής μίσους ή δυσφήμισης.

Ωστόσο ο δικηγόρος Martin Steiger είχε σημειώσει το 2017, πως η πρόθεση του Like ήταν ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτήν την υπόθεση.

Εξαρτάται πάντα από το τι σημαίνει το Like και τι σκοπεύει κάποιος να πετύχει μέσω αυτού. Ένα Like δε σημαίνει απαραίτητα πως αρέσει σε κάποιον το περιεχόμενο του post. Αν για παράδειγμα γίνει ένα ατύχημα, τότε μπορεί να σημαίνει και έκφραση συμπαράστασης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κατηγορούμενος ξεκαθάρισε πως η πρόθεσή του ήταν η διασπορά του περιεχομένου. Το Facebook δεν έλαβε θέση για τη συγκεκριμένη υπόθεση.